Orta Doğu'daki çatışmalar, Türkiye'nin altın piyasasında önemli bir hareketliliğe neden oldu.

Diyarbakır’da kuyumculuk sektöründe faaliyet gösteren HMT Kuyumculuk Yönetim Kurulu Başkanı Kamuran Kaya, bu süreçte altına olan talebin hızla arttığını belirtti. Bölgenin düğün sezonu ile birlikte artan jeopolitik riskler, vatandaşların altın yatırımına yönelmesine sebep oldu.

Genc Gazete Savaş Altın Talebini Artırıyor Kuyumcu Altın Fiyatları (1)

Jeopolitik riskler altına olan talebi artırıyor

Kaya, Orta Doğu'daki savaşların özellikle Lübnan, Filistin ve İsrail çatışmalarının Türkiye'yi de etkilediğini ve insanların korku nedeniyle güvenli bir liman olarak altına yöneldiğini belirtti. Altın fiyatlarının uluslararası piyasalara kıyasla Türkiye'de daha yüksek olduğunu ifade eden Kaya, "Uluslararası piyasaya göre Türkiye’deki altın fiyatı 130 lira daha fazla. Bunun nedeni ülkemizin altın ithalatına getirdiği kısıtlama ve artan taleptir," dedi.

Genc Gazete Savaş Altın Talebini Artırıyor Kuyumcu Altın Fiyatları (6)

Bölgedeki düğün sezonu da talebi etkiliyor

Diyarbakır gibi tarımsal ekonomiye sahip bölgelerde düğünlerin mahsul dönemine oranlı olarak yapıldığını hatırlatan Kaya, bu dönemlerde altına olan talebin doğal olarak arttığını vurguladı. Özellikle son dönemde Orta Doğu’daki siyasi gelişmelerin ve düğün sezonunun birleşmesiyle altın piyasasında önemli bir hareketlilik yaşandığını belirtti.

Genc Gazete Savaş Altın Talebini Artırıyor Kuyumcu Altın Fiyatları (5)

Korku altına olan yönelimi tetikliyor

“Dibimizde Lübnan, Filistin, İsrail savaşının bölgemizi de etkilediğini ve insanlarda bir korku, korku temelli de insanların altına yöneldiğini görüyoruz.”

Genc Gazete Savaş Altın Talebini Artırıyor Kuyumcu Altın Fiyatları (3)

Kaya, bölgedeki savaşların Türkiye’deki vatandaşlar üzerinde oluşturduğu korku ve endişenin altına olan talebi doğrudan etkilediğini ifade etti. İnsanların yatırım aracı olarak altına yönelmesinin, piyasadaki altın fiyatlarını da yukarı çektiğini sözlerine ekledi.

Genc Gazete Savaş Altın Talebini Artırıyor Kuyumcu Altın Fiyatları (4)

Sonuç olarak, hem bölgesel düğün sezonu hem de Orta Doğu’daki çatışmalar, Türkiye’de altın piyasasında büyük bir etkiye sahip. Altına olan talep her geçen gün artarken, fiyatlar da yükselmeye devam ediyor.

Genc Gazete Savaş Altın Talebini Artırıyor Kuyumcu Altın Fiyatları (2)

İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!

Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!

Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!

Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!

Kaynak: İHA