Başkülekçi, dengeli beslenmenin oruç tutan kişiler için özellikle önem taşıdığını vurgulayarak, sağlıklı bir iftar menüsünün nasıl hazırlanması gerektiği üzerine değerli bilgiler paylaştı.
Başkülekçi’den Dengeli İftar Menüsü Nasıl Olmalı?
Özge Başkülekçi, iftar sofrasında protein kaynağı olarak tavuk, yağsız et, balık gibi gıdaların yanı sıra, bitkisel protein kaynağı olarak da baklagillerin tercih edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Bu besinlerin gün içerisindeki protein ihtiyacını karşılayacağını belirtti.
Karbonhidrat ve Yağ Seçimi
Başkülekçi, sağlıklı bir iftar menüsünde kompleks karbonhidratların ve sağlıklı yağların önemine dikkat çekti. Tam tahıllar, esmer pirinç, bulgur gibi gıdaların yanı sıra zeytinyağı, ceviz, fındık, badem gibi sağlıklı yağların tüketilmesi gerektiğini vurguladı.
İftar Menüsünde Dikkat Edilmesi Gerekenler
“Yemeklerinizi hazırlarken, yağda kızartma yerine haşlama, fırınlama, kızartma veya ızgarada pişirme yöntemlerini tercih edebilirsiniz. Ağır şerbetli tatlıların yerine sütlü tatlıları tercih edin”
Oruç Tutarken Uzak Durulması Gereken Besinler
Başkülekçi, Ramazan ayında su tüketiminin önemine vurgu yaparak, özellikle susatan yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini belirtti. Sucuk, salam, sosis gibi doymuş yağ içeriği yüksek ve tuzlu gıdalardan kaçınılması gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca, kızartılmış yiyecekler, gazlı ve şekerli içecekler ile aşırı baharatlı ve tuzlu besinlerin tüketiminden kaçınılması gerektiğine dikkat çekti.
Ramazan ayında sağlıklı beslenme konusunda dikkat edilmesi gerekenler, dengeli iftar menüsü önerileri ve oruç tutarken uzak durulması gereken besinler gibi hayati bilgileri içeren bu öneriler, oruç tutan herkesin sağlıklı bir Ramazan geçirmesi için büyük önem taşıyor.