Safer ayı ile ilgili en güncel bilgiler ve gerçekler bu haberimizde.
Safer Ayı Nedir ve Ne Anlama Gelir?
Safer, İslami takvimin ikinci ayıdır. Bu ay, Muharrem ayından sonra gelir ve halk arasında yanlış bir anlayışla uğursuz olarak değerlendirilir. Halbuki İslam dininde uğursuz gün ve ay yoktur. Uğur ve uğursuzluk inancı bir cahiliyye inanışıdır.
"Safer" kelimesinin sözlük anlamları arasında “boş kalmak,” “sararmak” ve “karında yaşayan kurtçuk” yer alır. Cahiliye döneminde Araplar bu ayı, evlerin boşalması ve insanların sararması gibi olaylarla ilişkilendirmiştir.
Cahiliye Dönemindeki Uğursuzluk İnançları
Cahiliye döneminde Araplar, Safer ayını uğursuz kabul ediyorlardı. Bu ayda evlerin boşaltılması ve çeşitli felaketlerin yaşanması gibi inançlar yaygındı. Ayrıca, bu ayda yapılan umre ve evliliklerin uğursuz olduğuna inanılırdı. Ancak bu inançların İslam’ın öğretisiyle hiçbir bağlantısı yoktur.
İslamiyet’te Safer Ayının Yeri
İslamiyet’te Safer ayı hakkında Peygamber Efendimiz (s.a.s.) tarafından yapılan açıklamalar bu ayın uğursuzlukla ilişkilendirilmemesi gerektiğini vurgular. Peygamberimiz, “Safer (ayının) uğursuzluğu diye bir şey yoktur” diyerek bu dönemde yaşanan hurafeleri reddetmiştir.
“Safer (ayının) uğursuzluğu diye bir şey yoktur.” (Buhârî, Tıb, 19)
Safer Ayında Özel İbadet ve Dualar
Safer ayına özel bir dua veya ibadet şekli bulunmamaktadır. Peygamber Efendimiz’in (s.a.s.) günlük ibadet ve duaları, bu ayda da devam eder. Safer ayında yapılması tavsiye edilen dualar, diğer zamanlarda da okunabilir. Özellikle, “Bismillâhirrahmânirrahîm” ile başlayan dualar ve istigfarlar bu dönemde de yapılabilir.
Din İşleri Yüksek Kurulu bu konuda şu açıklamayı yapmıştır: "Safer ayına has özel bir dua veya ibadet şekli de yoktur. Hz. Peygamber’in (s.a.s.) yaptığı günlük ibadet ve dualar, bu ayda da yapılır."
Safer Ayının İslami Dönemdeki İsimleri
İslam döneminde Safer ayının uğursuzluk anlamı silinmiş ve bu aya “saferü’l-hayr” (hayırlı Safer) veya “saferü’l-muzaffer” (zaferli Safer) denilmiştir. Osmanlı belgelerinde ise (ص) kısaltması ile gösterilmiştir.
Safer Ayında Meydana Gelen Önemli Olaylar
Safer ayında İslam tarihindeki bazı önemli olaylar şunlardır:
- Resûl-i Ekrem (s.a.s) ve Hz. Ebû Bekir’in hicret için yola çıkmaları ve Sevr mağarasına sığınmaları (1/622)
- Ebvâ (Veddân) Gazvesi (2/623)
- Recî‘ ve Bi’rimaûne vak’aları (4/625)
- Hayber seferi (7/628)
- Hz. Peygamber’in kızı Zeyneb’in vefatı (8/629)
- Resûlullah’ın vefatından önceki şiddetli hastalığı (11/632)
- Sıffîn Savaşı (37/657)
Sonuç olarak, Safer ayı hakkında eski dönemlere ait hurafelerin İslamiyet ile hiçbir ilişkisi bulunmamaktadır. Bu ayın diğer aylardan farklı olmadığı, herhangi bir musibet veya uğursuzluk taşımadığı Peygamber Efendimiz tarafından bildirilmiştir.
Alimlerin tavsiye ettiği Safer Ayı Namazı ve Duaları
Safer ayının ilk çarşamba gecesi, sabah namazından önce dört rek’at nafile namaz kılınması önerilir. Bu namazın birinci rek’atinde Fâtiha'dan sonra onyedi Kevser suresi, ikinci rek’atinde beş İhlâs-ı şerif, üçüncü rek’atinde Fâtiha'dan sonra bir Felâk suresi, ve dördüncü rek’atinde ise bir Nâs suresi okunarak namaz tamamlanır ve dua edilir.
Benzer şekilde, Safer ayının son çarşambasının gecesi veya gündüzü iki rek’at namaz kılınır. Her rek’atte Fâtiha'dan sonra onbir İhlâs-ı şerîf okunur.
Namazdan sonra yedi defa istiğfar edilir, ardından eller kaldırılıp onbir defa Salât-ı Münciye ve üç defa dua okunur.
Bu dualar, Allah'tan kendimizi, ailemizi ve tüm müminleri her türlü bela ve musibetten korumasını niyaz eder.
Safer Ayında Okunacak Dualar
Kısa Dua:
“Allah’ım! Safer ayını mübârek kıl, bizlere onu saâdetle ve zaferle/kazançlarla bitirmeyi nasîb eyle!”
Uzun Dua:
“Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla. Allah’ım! Kulun, peygamberin, rasûlün Muhammed’e ve âline salât u selâm eyle ve onları mübârek kıl! Allah’ım, bugünün şerrinden, bugünde ve Sen’in ilminde bulunan her türlü şiddet, belâ ve musîbetlerden Sana sığınırım. Yâ Dehr, yâ Diyâr, yâ Keynân, yâ Keynûn, yâ Evvel, yâ Ebed, yâ Mübdi’, yâ Muîd, yâ Ze’l-Celâli ve’l-İkrâm, ey şerefli Arş’ın sahibi, Sen istediğin her şeyi yaparsın. Allah’ım, ebrâr ve seçkin kulların hürmetine hiçbir zaman uyumayan gözünle beni, kendileriyle beraber yaşamakla beni imtihan ettiğin malımı, evlâdımı, dînimi ve dünyamı koruyup kolla, rahmetinle ey Azîz, ey Ğaffâr, ey Kerîm, ey Settâr, rahmetinle ey merhametlilerin en merhametlisi! Allah’ım, ey pek güçlü ve kuvvetli olan, ey Şedîd, ey Azîz, ey Kerîm, ey Kebîr, ey Müteâl, izzetinle ve yüceliğinle bütün mahlûkâta boyun eğdirdin, yâ Muhsin, yâ Mücmil, yâ Mütefaddıl, yâ Mün’im, yâ Mükrim, Sen’den başka ilâh yoktur. Allah’ım, yâ Latîf, semâları ve arzı yaratarak lütufta bulundun, hakkımızda vereceğin hüküm ve takdirlerinde bize de lutufkâr davran, bize âfiyet vererek belâlardan sâlim kıl, güç ve kuvvet ancak Sen’in yardımınladır, rahmetinle lutfeyle ey merhametlilerin en merhametlisi! Allah bize yeter ve O ne güzel vekildir. Güç ve kuvvet ancak yüce ve azamet sahibi Allah’ın tevfîki iledir. Allah, Efendimiz Muhammed’e, âline ve ashâbına salât u selâm eylesin!”
Son Çarşamba Gecesi veya Gündüzü Okunacak Dua
Safer ayının son çarşambasının gecesi veya gündüzü iki rek’at namaz kılınarak, birinci ve ikinci rek’atta Fâtiha’dan sonra onbir İhlâs-ı şerîf okunur. Namazdan sonra yedi defa istiğfar edilir ve eller kaldırılarak onbir defa Salât-ı Münciye okunur. Ardından şu dua edilir:
Salât-ı Münciye:
“Allah’ım! Peygamber Efendimiz Hazret-i Muhammed Mustafâ’ya salât eyle. Öyle bir salât ki; o salât vesîlesiyle bizi bütün korku ve âfetlerden kurtar, bütün ihtiyaçlarımızı gider, bizi bütün günahlardan temizle, bizi derecelerin en yücesine yükselt ve onun vesî lesiyle bizi, hayâtta ve ölümden sonra bütün hayırların en son noktasına ulaştır.”
Safer Ayında Okunacak Dualar
1. Safer Ayı Duası
Safer ayında okunması tavsiye edilen dua, özellikle bu ayın musibetlerinden korunmak amacıyla okunur:
“Bismillâhirrahmânirrahîm. Allâhümme yâ şedîdel-kuvâ yâ şedîdel-mihâl yâ azîz, yâ azîm, yâ azhar. Entellezî lâ yeteazzemü ‘aleyke şey’ün fi’l-ardi velâ fîssemâi ve ente ehabbe ileyye min küllü şey’in ve ente kalîlü şey’ün a’zamu min külli kebîr. La ilahe illa ente ya ilah’el alemin. Subhane rabbike rabbi’l-izzati amma yesifun ve selamun ale’l murselin ve’l hamdulillahi rabbi’l alemin.”
2. Şifa ve Korunma Duaları
Safer ayında, sağlığa kavuşmak ve musibetlerden korunmak için çeşitli dualar okunabilir. Örneğin, Fatiha Suresi ve Ayetel Kürsi, sıkça başvurulan dualardandır.
Safer Ayında Kılınacak Namazlar
1. Safer Ayı Namazı
Safer ayında kılınabilecek özel bir namaz yoktur; ancak bu ayda nafile namazların artırılması, daha fazla ibadet ve dua ile meşgul olunması tavsiye edilir. Özellikle dua ve ibadetle Allah'a sığınmak, bu ayda manevi olarak güçlenmek için önemli bir adımdır.
2. Hacet Namazı
Özel bir isteğin veya sıkıntının giderilmesi için kılınan hacet namazı, safer ayında da kılınabilir. İki rekat olarak kılınan bu namazda, Fatiha suresinden sonra herhangi bir sure okunabilir. Namaz sonrasında Allah’a dua edilerek dilekler arz edilir.
Safer Ayında Yapılabilecek Diğer İbadetler
1-Kur'an Okuma:Kur'an-ı Kerim'den sureler ve ayetler okuyarak manevi huzura ermek.
2-Sadaka Verme:htiyaç sahiplerine yardımda bulunarak Allah'ın rızasını kazanmak.
3-Zikir:Allah’ı anarak, tesbih çekmek ve zikirlerle manevi bağları kuvvetlendirmek.
İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!