Eski Mısırlılar ve Aztekler Buldu!

Sigaranın tarihi, yaklaşık 2.000 yıl önce Eski Mısır'da başlar. O dönemlerde, Mısır'liler "nesch" adını verdikleri bir bitkiyi kurutup pipolarda yakıyorlardı. Bu bitki, bugün bildiğimiz tütünün atası sayılır. Aztekler de, Meksika'da benzer bir bitkiyi "yetl" adını vererek kullandılar. Avrupa'ya ilk olarak 15. yüzyılda Christopher Columbus'un yolculuğu sırasında getirildi.

Sağlığımızı Riske Atan İcat! Sigara İlk Ne Zaman Ortaya Çıktı Sigaranın Tarihi (2)

Avrupa'da Yayılması

16. yüzyılda, İspanya ve Portekiz'de tütünün popülerliği artmaya başladı. O dönemde, tütünün sağlığa faydaları olduğuna inanıldığı için, doktorlar tarafından tavsiye ediliyordu. Fransa'da, 17. yüzyılda tütünün kullanıldığı ilk sigara fabrikası kuruldu. İngiltere'de ise, 18. yüzyılda sigara içmenin moda haline geldi.

Sağlığımızı Riske Atan İcat! Sigara İlk Ne Zaman Ortaya Çıktı Sigaranın Tarihi

Amerika'da Sigaranın Yükselişi

19. yüzyılda, Amerika Birleşik Devletleri'nde sigara endüstrisi büyük bir atılım gerçekleştirdi. James Bonsack adlı bir mucit, 1885 yılında ilk otomatik sigara makinesini geliştirdi. Bu makineler, saatte 200 sigara üretebiliyordu. Artık sigara, Amerika'nın her yerinde kolayca bulunur hale geldi.

Sigaranın popülerliği artmaya devam ederken, sağlığa zararlı etkileri de giderek daha fazla biliniyor oldu. 1950'lerde, İngiltere'de yapılan bir araştırmada, sigaranın kansere neden olduğu ortaya çıktı. Ancak, sigara şirketleri bu araştırmaları reddettiler ve bağımlılığın öyküsü devam etti.

Bugün, sigaranın sağlığa zararlı etkileri herkes tarafından biliniyor. Dünya Sağlık Örgütü, sigaranın her yıl 7 milyon insanın ölümüne neden olduğunu bildiriyor. Ancak, sigara şirketleri hâlâ milyarlarca dolar kazanıyor ve bazı insanlar sigarayı bırakmak için mücadele ediyor.

Kaynak: Haber Merkezi