Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte, sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemi daha da artıyor.

Sahurda Nelere Dikkat Edilmeli?

Cemre Balkan, “Normal zamanda olduğu gibi oruç tutarken de yeterli ve dengeli beslenmek altın kural. Yemeklerin seçiminde çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçınmak gereklidir. Bunların yerine hazmı kolay, mide-barsak sisteminde uzun süre kalabilen sebze, meyve ve tam tahıl ürünler tercih edilmelidir. Sahur öğününüzü mutlaka yapın. Sahurda tok tutan ve susatmayacak besinler tercihiniz olsun. Yumurta, süt ve süt ürünleri, sebze meyve, tahıllı ekmek ve yağlı tohumları tercih edebilirsiniz” dedi.

Genç Gazete Ramazan Öncesi Hazırlık Olsun Diye Oruç Tutabilir Miyiz (1)

Sahurda yumurta, süt ve süt ürünleri, sebze, meyve, tahıllı ekmek ve yağlı tohumlar gibi besinlerin tercih edilmesi, gün boyu enerjik hissetmenize ve susuzluk hissini en aza indirmenize yardımcı olacak.

Uzun Süre Tok Tutacak Besinler

Diyetisyen Balkan, sahurda tüketilmesi gereken besinlerin başında yumurta, süt ve süt ürünleri, tam tahıllar ve yağlı tohumlar gibi sindirimi kolay, ancak uzun süre tok tutacak besinleri öneriyor.

Genç Gazete Ramazan Öncesi Hazırlık Olsun Diye Oruç Tutabilir Miyiz (4)

İftarda Yapılması Gerekenler

İftarda, sindirim sistemini rahatlatacak şekilde çorba ile başlamak ve büyük porsiyonlardan kaçınarak iftardan sonra aralıklı ve küçük porsiyonlar şeklinde beslenmek önem taşıyor. Ayrıca, gün içinde yeterli miktarda su tüketmek de unutulmamalı.

Genç Gazete Ramazan Öncesi Hazırlık Olsun Diye Oruç Tutabilir Miyiz (5)

Sıvı Tüketimine Dikkat!

Ramazan döneminde fazla çay-kahve tüketiminden uzak durun. Çay-kahve diüretik etkiye sahip olduğundan vücuttan sıvı kaybına neden olabilir.
 Sıvı ihtiyacını karşılamak için süt, ayran, sade soda gibi alternatiflere yönelmek daha sağlıklı olacaktır."

Balkan, “İftara çorba ile başlamak sindirim sistemini rahatlatacaktır. Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra aralıklı ve küçük porsiyonlar şeklinde beslenin. İftar ve sahur arasında sık sık su için. Günde 2-2,5 litre yeterli olacaktır. Süt, ayran, sade soda, taze sıkılmış meyve-sebze suları, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çaylar da sıvı ihtiyacınızı karşılamaya destek olur. Çay-kahve ise diüretik (idrar atım oranının hızlanması) olduğundan dolayı vücuttan sıvı boşaltımına sebebiyet verir ve vücudunuz susuz kalabilir. Ramazan döneminde fazla çay-kahve tüketiminden uzak durun. Tatlı ihtiyacınızı öncelikle meyveler ile karşılamaya çalışın. Çok sık olmamakla birlikte aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlaç, güllaç gibi sütlü tatlılar ya da dondurma tercih edebilirsiniz. İftardan 1-2 saat sonra kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olacaktır” diye konuştu.

Genç Gazete Sahur Ve Diyetisyen Cemre

Bu önerilerle Ramazan ayını daha sağlıklı ve enerjik geçirebilirsiniz. Dengeli beslenme ve doğru besin seçimleri ile orucunuzu kolaylıkla tutabilirsiniz.

Editör: AYHAN BAYRAKTAR