Psikolog Hande Nacar Baş, sosyal medyanın artan kullanımının, bireylerde sosyal anksiyeteyi tetikleyerek insan içinde konuşma ve iletişim kurma yeteneğini olumsuz etkilediğini söyledi. Baş, “Kişiler mesajla kendini ifade etmeyi daha konforlu bulup, sosyal anksiyeteyi büyütebiliyorlar. Bu durum, toplum içinde konuşma ya da bir şey anlatma gibi temel yetenekleri zayıflatabiliyor” dedi.

Yasa Onaylandı! 16 Yaş Altındakilere Sosyal Medyayı Yasakladı! (1)

Sosyal Anksiyete Nedir?

Sosyal anksiyetenin kişinin toplum içinde konuşamaması, kalabalık önünde yemek yiyememesi ya da görevlerini yerine getirememesiyle karakterize edilen bir psikolojik rahatsızlık olduğunu belirten Baş, bunun hem çocuklukta hem de yetişkinlik döneminde ortaya çıkabileceğini ifade etti. Baş, “Sosyal anksiyetesi olan bireyler toplum içinde harekete geçmekte ve sunum gibi basit görevleri bile yerine getirmekte zorlanır. Bu durum ilerlediğinde AVM’lerde yemek yemekten bile kaçınabilirler” diye konuştu.

Toplumsal Kaygıya Işık Tutuyor Sosyal Anksiyete Ve Tedavi Yöntemleri

Sosyal Medyanın Etkisi

Evde telefonların arkasından iletişim kurmanın yaygınlaşmasıyla birlikte kişilerin toplum önünde harekete geçme becerisinin azaldığını vurgulayan Baş, “Sosyal medya, insan içinde konuşma korkusunu artırarak sosyal anksiyeteyi büyütüyor. Özellikle mesaj yoluyla kendini ifade etmeyi daha güvenli bulan kişiler, yüz yüze iletişimde yargılanma ve eleştirilme korkusuyla karşılaşıyor” dedi.

Sosyal Medya Sosyal Anksiyeteyi Tetikliyor İnsan İçinde Konuşamaz Hale Geliyoruz! (2)

Sosyal Anksiyetenin Tedavisi

Psikolog Baş, sosyal anksiyetesi olan bireyler için profesyonel yardımın önemine dikkat çekerek şu bilgileri verdi:

  • Tanı ve İlaç Tedavisi: Sosyal anksiyetede tanı almanın ve doktorun gerek görmesi durumunda ilaç tedavisinin önemli olduğunu belirtti.
  • Psikoterapi: Özellikle bilişsel davranışçı terapinin, sosyal anksiyetede etkili bir tedavi yöntemi olduğunu söyledi.
  • Küçük Görevler Almak: Kişinin yavaş yavaş cesaretlenmesi ve küçük sosyal görevlerle adım atmasının tedavi sürecinde önemli bir rol oynadığını ifade etti.

Sosyal Medya Sosyal Anksiyeteyi Tetikliyor İnsan İçinde Konuşamaz Hale Geliyoruz! (1)

Çocuklarda Sosyal Anksiyetenin Önlenmesi

Baş, yargılanma korkusunun çocuklarda sosyal anksiyetenin temel nedenlerinden biri olduğunu belirterek, ailelere şu önerilerde bulundu:

  • Çocuklara destekleyici ve şevklendirici bir tutum sergileyin.
  • Yargılayıcı eleştirilerden kaçının.
  • Çocukların toplum önünde daha rahat hareket etmeleri için onları teşvik edin.

Toplum İçinde Konuşma Korkusuna Karşı Tavsiyeler

Baş, sosyal anksiyetesi olan bireylerin küçük adımlarla topluma adapte olabileceğini belirterek şunları ekledi: “Yargılanma korkusuyla başa çıkmak için kendinizi küçük gruplarda ifade etmeyi deneyin. Konfor alanınızdan çıkmaya çalışın ve hatalarınızdan dolayı kendinizi yargılamaktan kaçının. Unutmayın, bu bir hastalık ve tedaviyle üstesinden gelinebilir.”

Kaynak: İHA