Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, 9 Nisan Salı günü tarihi bir görüşmeye ev sahipliği yapacak. Türkiye'nin ilk "İklim Kanunu Teklifi" Genel Kurul gündemine alınarak görüşülmeye başlanacak. Teklif, iklim değişikliği ile mücadele kapsamında önemli düzenlemeleri içeriyor.
Her İlde İklim Kurulu Oluşturulacak
Kanun teklifine göre; her ilde vali başkanlığında “İl İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu” kurulacak. Bu kurullar, yerel düzeyde iklim politikalarının uygulanmasını sağlayacak. Türkiye genelinde sera gazı emisyonları, Ulusal Katkı Beyanı ve “Net Sıfır Emisyon” hedefi doğrultusunda İklim Değişikliği Başkanlığı tarafından belirlenen strateji ve eylem planlarıyla azaltılacak.
Emisyon Ticareti ve Karbon Piyasası Kurulacak
İklim Değişikliği Başkanlığı’nın yetkileri genişletilerek; ulusal, sektörel ve tematik raporlar hazırlama, teşvik mekanizmaları geliştirme ve Türkiye Yeşil Taksonomisi’ni kurma görevleri verilecek. Ayrıca ithal edilen malların gömülü sera gazı emisyonlarını değerlendirecek "Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması" oluşturulabilecek. Başkanlık tarafından “Emisyon Ticaret Sistemi” kurulacak ve Karbon Piyasası Kurulu, Ulusal Tahsisat Planı'nı onaylayacak.
Sera Gazı Emisyonu İzni Zorunlu Olacak
Kanun teklifiyle birlikte, doğrudan sera gazı emisyonuna neden olan işletmelere yönelik önemli bir zorunluluk geliyor. Bu işletmeler, faaliyet gösterebilmek için İklim Değişikliği Başkanlığı’ndan sera gazı emisyon izni almak zorunda olacak.
İhlallere Yüksek Miktarda Para Cezası
Yasa kapsamında sera gazı emisyonlarına yönelik yasaklara uymayanlara ciddi idari yaptırımlar uygulanacak. Doğrulanmış emisyon raporunu süresi içinde sunmayan işletmelere 500 bin TL’den 5 milyon TL’ye kadar idari para cezası kesilecek. Ayrıca ozon tabakasını incelten maddeleri ithal eden, kullanan veya satanlara 2,5 milyon TL; bu maddeleri içeren ürünlere bakım yapanlara 250 bin TL; etiketleme hükümlerine uymayanlara ise 120 bin TL ceza uygulanacak.
Komisyonlarda Yoğun Mesai
Genel Kurul çalışmalarının yanı sıra Meclis komisyonları da bu hafta yoğun mesai yapacak. Bolu Kartalkaya'daki otel yangınını araştırmak için kurulan komisyon, salı günü İstanbul Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi Yangın Uygulama ve Araştırma Merkezi yetkililerini, çarşamba günü ise yangın soruşturmasında görevli bilirkişileri dinleyecek.
Yapay Zeka Araştırma Komisyonu ise Adalet Bakanlığı yetkililerini ve alanında uzman isimleri kabul ederek rapor çalışmalarını sürdürecek.
Grup Toplantıları da Meclis Gündeminde
Salı ve çarşamba günleri ise Meclis’te grubu bulunan siyasi partiler, grup toplantılarını gerçekleştirecek. Grup başkanvekilleri, gündeme ilişkin değerlendirmelerini kamuoyuyla paylaşacak.