Yerli ödeme sistemine geçmek isteyen binlerce kredi kartı ve banka kartı kullanıcısı, başvurularının aylardır sonuçlanmaması üzerine tepkilerini dile getirdi. Peki, bu durum Türkiye'nin ekonomisine nasıl bir etki yaratacak?

Yerli Ödeme Sistemi TROY: Neden Engelleniyor?

Sosyal Medyada Artan Tepkiler

Son dönemlerde, TROY'a geçiş yapmak isteyen vatandaşlar, başvurularının aylarca sonuçlanmaması nedeniyle sosyal medya üzerinden tepki göstermeye başladı. Kullanıcılar, bankalardan herhangi bir yanıt alamamaktan ve 'yoğunluk' gerekçesiyle işlemlerin yavaş ilerlemesinden şikayetçi. Vatandaş merak ediyor: Uluslararası para sistemi yerli karttan rahatsız mı? Bu tıkanmanın sebepleri arasında Uluslararası sistemin bir etkisi var mı?

inegolbelediyesitroykart

Bankaların İkili Oyunu

Bazı kullanıcılar, bankaların mevcut ödeme sistemini iptal etmeden, ek ücret karşılığında TROY sistemiyle çalışan ikinci bir kart sunduğunu iddia ediyor. Bu durum, vatandaşların ek mali yüklerle karşı karşıya kalmasına neden oluyor.

banka kartı troy (5)

Yıllık Komisyon Tutarlarındaki Dikkat Çekici Rakamlar

Türkiye’de kullanılan global ödeme sistemi Mastercard ile Visa’nın Türkiye’de bir yıllık komisyon tutarı dikkat çekiyor.
Mastercard ve Visa'nın Türkiye'de bir yıllık komisyon tutarının 4,5 milyar dolar olduğu belirtiliyor.
Bu rakamın TL karşılığı ise yaklaşık 135 milyar lira.  Uzmanlar, Türkiye Uluslararası bu yükten ve sitemden kurtulmalı görüşünde.

banka kartı troy (3)

banka kartı troy (1)

Yerli Sistemin Ekonomik Faydaları

Uzmanlar, TROY'un yaygınlaşmasıyla bu kazancın Türkiye sınırları içinde kalacağını ve ekonomik alanda önemli faydalar sağlayacağını vurguluyor. Küresel ödeme sistemlerinin Türkiye'den elde ettiği gelir, cari açığın yüzde 10'una denk geliyor.

Editör: AYHAN BAYRAKTAR