İlk Adımlar: Cela Köyünden İstanbul'a Yolculuk
1930 yılında Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde doğan Bahaettin Karakoç, ilkokul hayatına Cela köyünde başladı. Ortaokulu ise Düziçi ilçesi ve Ankara'daki Hasanoğlan Köy Enstitüsü'nde tamamladı.
Şiir Tutkusu: 12 Yaşında İlk Şiir
Karakoç, 12 yaşında yazdığı ilk şiiri "Cela Köyü" ile Yurt gazetesinde yayımlanmasıyla edebiyat dünyasına giriş yaptı. Şiirin büyülü dünyasına bu erken yaşta kapılarını araladı.
Farklı Mahlaslarla İz Bıraktı
Bahaettin Karakoç, eserlerinde "Baha Deliorman", "Said Yaylalı", "Ekinözülü Aşık Rahmani" gibi mahlasları kullanarak farklı kimliklerle yazdı. Her mahlasıyla kendi benzersiz tarzını yansıttı.
Şiirle Tanışma: "Seyran" ve Diğer Eserleri
1973'te "Seyran" kitabıyla tam anlamıyla edebiyat dünyasına adım atan Karakoç, 1983'te "Yılın Şairi" seçildi. "Bir Çift Beyaz Kartal" adlı kitabıyla Türkiye Yazarlar Birliği ödülüne layık görüldü.
Edebiyat Dünyasına Katkıları
Bahaettin Karakoç, "Dolunay Yayınları" ile genç yazarları ve şairleri edebiyat dünyasına kazandırmayı hedefledi. 16 yıl boyunca "Geleneksel Dolunay Şiir Şöleni"ni düzenledi.
Ödüller ve Onurlar
Karakoç, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nden "fahri doktora" unvanı aldı. 2015 yılında Türkiye Yazarlar Birliği tarafından "Üstün Hizmet" ödülüne layık görüldü.
Şiirin Büyüsü ve Modern Dokunuş
Bahaettin Karakoç, halk şiirini modern tarzla birleştirerek eşsiz bir şiir anlayışı ortaya koydu. 88 yaşında vefat ettiğinde, şiirleri hala hafızalarda yaşamaya devam ediyor.
Unutulmaz Eserleri
"Mevsimler ve Ötesi", "Seyran", "Zaman Bir Beyaz Türküdür", "Sevgi Turnaları", "Ay Şafağı Çok Çiçek", "Kar Sesi", "İlkyazda", "Bir Çift Beyaz Kartal", "Menzil", "Uzaklara Türkü", "Güneşe Uçmak İstiyorum", "Şiir Burcunda Çocuk", "Beyaz Dilekçe", "Güneşten Öte", "Dolunay Şiir Güldestesi", "Leyl-ü Nehar Aşk", "Aşk Mektupları", "Ihlamurlar Çiçek Açtığı Zaman", "Ay Işığında Serenatlar", "Sürgün Vezirin Aşk Neşideleri", "Ben Senin Yusuf’un Olmuşum", "Gündemde Yine Aşk Var", "Seyran", "Sabah Esintileri" ve "Kar Sesi"
Bahaettin Karakoç'un eserleri hala Türk edebiyatının en değerli hazinelerinden biri olarak hatırlanıyor.