Anayasa Mahkemesi'nin bugünkü kararıyla Yeni Dünya Partisi, Değişim ve Demokrasi Partisi ve Yeniden Birlik Partisi'nin hukuki varlıklarının sona ermesi, siyasi kulislerde büyük bir yankı uyandırdı.

Yargıtay Başsavcılığından Dava Talebi

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan bilgilere göre, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, söz konusu üç parti hakkında hukuki varlıklarının sona ermesine dair Yüksek Mahkemeye dava açılması talebinde bulundu.

meclis-1

Partilerin Kongre Eksiklikleri

Başsavcılığın sunmuş olduğu dava dilekçesinde, Yeniden Dünya Partisi'nin 2016 yılında ilk kongresini gerçekleştirmesine karşın ardından iki defa büyük kongresini yapmadığına dikkat çekildi. Değişim ve Demokrasi Partisi ile Yeniden Birlik Partisi'nin ise ilk büyük kongrelerini zamanında gerçekleştiremedikleri ve zorunlu parti organlarını oluşturmadıkları vurgulandı.

"Yeniden Dünya Partisi'nin ilk kongresini 2016'da yapmasına rağmen daha sonra üst üste 2 kez büyük kongresini yapamadığı, Değişim ve Demokrasi Partisi ile Yeniden Birlik Partisi'nin ise ilk büyük kongrelerini zamanında yapamadıkları, ayrıca zorunlu parti organlarını oluşturamadıkları belirtildi."

anayasa-1

Mahkeme Kararı ve Mal Varlıklarının Akıbeti

Anayasa Mahkemesi, bu partilerin 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu gereğince dağılmış sayılarak hukuki varlıklarının sona erdiğine karar verdi. Bu kararın ardından, bu partilere ait mal varlıkları Siyasi Partiler Kanunu gereği hazineye devredildi.

Bu kararın Türkiye siyasi tarihinde önemli bir yere sahip olacağı ve siyasi partilerin kongre ve organizasyon süreçlerini daha dikkatli yürütecekleri değerlendirilmektedir.

Editör: AYHAN BAYRAKTAR