Yazın Mide Sorunları Neden Artıyor?

 Uzm. Dr. Adil Duman, yaz aylarında mide sorunlarının artışına dikkat çekti. Dr. Duman, "Havadaki değişiklikler yalnızca yorgunluğa değil, mide ve bağırsakların işleyişinde de değişikliklere neden olur. Bu da iştahsızlık, gıda zehirlenmesi ve susuzluk gibi çeşitli sindirim sorunlarına yol açar" dedi.

“Yazın değişen yaşam ve beslenme alışkanlıkları mide sağlığını olumsuz etkiler. Tatilde artabilen alkol tüketimi ve uyku saatlerinin değişmesiyle beslenme rutini bozulur ve mide şikayetleri ortaya çıkar.”

Kavun Mu Yoksa Karpuz Mu Daha Sağlıklı Lezzetli Seçiminizi Yapın! (3)

Değişen Beslenme Alışkanlıkları

Dr. Duman, yazın değişen beslenme alışkanlıklarının mide şikayetlerini artırdığını belirtti. Sağlıksız diyetler hazımsızlık, ülser, gastrit ve reflü gibi hastalıklara yol açabilir. Ayrıca, gece geç saatlerde yemek yeme alışkanlığı da mide şikayetlerini tetikler.

Gazlı ve Buzlu İçecekler

Yazın artan sıcaklıklarla birlikte gazlı ve buzlu içeceklerin kontrolsüz tüketimi, hazımsızlık, gastrit ve reflü gibi şikayetlere neden olabilir. Dr. Duman, "Sıvı alım ihtiyacının artması ile vücudu serinlettiği düşünülen bu içecekler mideye zarar verebilir" dedi.

Yaz Aylarında Soğuk Su İçmek Sağlıklı Mı Faydaları Ve Riskleri Nelerdir

Su Tüketiminin Önemi

Dr. Duman, yaz aylarında mide sağlığını korumak için su tüketiminin önemine vurgu yaptı. "Sıcak ve nemin yoğun olduğu günlerde, birçok hastalıkta olduğu gibi, mide şikayetleri riskini de en aza indirmek için su tüketimi büyük önem taşımaktadır" dedi.

“Özellikle sıcaklarda bedensel aktivite ile çalışmak zorunda kalan kişilerin sebze-meyve ağırlıklı beslenmeleri ve susuz kalmamaları gerekmektedir.”

Genc Gazete Mutlu Huzurlu Saglikli Yasam (8)

Yaz Aylarında Mide Sağlığını Korumanın 15 Önerisi

Dengeli ve Bilinçli Beslenme

Yaz aylarında dengesiz beslenmekten kaçının. Sebze ve meyve ağırlıklı bir diyet uygulayın. Susuz kalmamak için günde ortalama 2,5-3 litre su tüketin.

Az Az ve Sık Sık Yemek Yiyin

Az az, sık sık ve iyi çiğneyerek yemek yiyin. Yemek yediğinizde midenizi tam olarak doldurmayın ve yatmadan 2 saat önce yemek yemeyi bırakın.

Sigara ve Alkol Tüketimine Dikkat

Sigara tüketimini azaltın ve mide astarını tahriş eden kahve, alkol ve meşrubat gibi içeceklerden uzak durun.

Aşırı Soğuk ve Sıcak Yiyeceklerden Kaçının

Aşırı soğuk, sıcak, baharatlı, yağlı ve salçalı yiyecek ve içeceklerden uzak durun. Temizlik ve hijyen kurallarına uyun.

Kronik Rahatsızlıklar ve Diyet

Kronik rahatsızlıklarınız varsa özel diyetinizi ihmal etmeyin ve ilaçlarınızı düzenli olarak alın. Stresle başa çıkma yollarını deneyin ve düzenli bedensel aktivite yapın.

Doğal Çözümler ve Bitkisel Çaylar

Hazımsızlık ve rahatsızlığı önlemek için ananas, papaya, zencefil çayı, rezene tohumu ve papatya çayı gibi meyve ve bitkisel çaylar tüketin. Mide şikayetleriniz devam ederse, bir uzmana başvurun.

Genc Gazete Mutlu Huzurlu Saglikli Yasam (10)

Yaşam haberleri için TIKLAYIN!

Kaynak: İHA