Dinimiz, kişiye gücünün yetmediği bir yükümlülüğü vermez. Abdest ve teyemmüm yapamayan kişiler, durumlarına göre namazlarını farklı şekillerde kılarlar.

Genç Gazete Rüyada Cenabet Olmak, Rüyada Cünüplük Ne Anlama Gelir Dini Rüya Tabirleri Banyo Yıkanmak Gusül Boy Abdesti (3)

İbadetlerde Kolaylık Prensibi

Allah Teâlâ, Kur’ân-ı Kerîm’de, “Allah bir kimseyi ancak gücünün yettiği şeyle yükümlü kılar” (el-Bakara, 2/286) buyurmuştur.

Bu ayet, ibadetlerin hem farz oluşunda hem de eda şekillerinde temel bir ilke sunar. Gücü olmayan kişilerin ibadetlerden muaf tutulması ya da kolaylık sağlanması, dinimizin insana verdiği önemi gösterir.

Genç Gazete Rüyada Cenabet Olmak, Rüyada Cünüplük Ne Anlama Gelir Dini Rüya Tabirleri Banyo Yıkanmak Gusül Boy Abdesti (2)

Kabir-Nur Namazı Nedir? Kabir Namazı Diye Bir Namaz Var mı? Kabir-Nur Namazı Nedir? Kabir Namazı Diye Bir Namaz Var mı?

Abdest Alacak Gücü Olmayanlar Ne Yapmalı?

Abdest almaya gücü yetmeyen ve yardım edecek kimsesi olmayan kişiler, teyemmüm ederek namazlarını kılar.

Ancak temiz suya veya temiz toprağa erişemeyen ya da bu materyalleri kullanmaktan tamamen aciz olan kişiler için farklı hükümler vardır.

Genç Gazete Rüyada Cenabet Olmak, Rüyada Cünüplük Ne Anlama Gelir Dini Rüya Tabirleri Banyo Yıkanmak Gusül Boy Abdesti (1)

Teyemmüm de Yapamayanlar İçin Çözüm

Eğer bir kişi, hem abdest hem de teyemmüm yapamıyorsa, bu durumda yapabildiği ölçüde namaz kılma imkânı sunulmuştur.

Bu kişiler, vakte hürmeten namaz kılanların hareketlerini yapar ve durumları düzeldiğinde namazlarını kaza eder.

Şâfiî mezhebine göre bu namazlar kaza edilirken, Hanbelîlere göre bu durumdaki namazların kaza edilmesine gerek yoktur.

Genç Gazete Abdest Temizlik Istibra (6)

Kolları ve Ayakları Olmayan Kişiler İçin Hüküm

Kolları ve ayakları olmadığı için abdest almaya gücü yetmeyen ve yardım edecek kimsesi bulunmayan kişiler, teyemmüm de yapamayacak durumdaysa, abdest ve teyemmüm yükümlülükleri kalkar.

Bu kişiler, kendilerini abdestli gibi kabul ederek kılabildikleri şekilde namazlarını kılar. Bu namazlar için daha sonra kaza edilmeleri gerekmez.

“Allah bir kimseyi ancak gücünün yettiği şeyle yükümlü kılar” (el-Bakara, 2/286).
İnsanlar ancak yapabileceklerinden sorumludurlar. Zira dinimiz, kişiye güç yetiremeyeceği yükü yüklemez. Dolayısıyla kişi gücü neye yetiyorsa onu yapmakla mükelleftir (el-Hac, 22/78; el-Feth, 48/17)

Sonuç olarak, dinimiz her zaman bireyin şartlarını göz önünde bulundurur. Abdest ve teyemmüm yapamayan kişilerin namazlarını kılmaları için kolaylıklar sunulmuş, bu durumlar için esnek hükümler getirilmiştir.

Genç Gazete Abdest Temizlik Istibra (5)İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!

Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!

Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!

Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!

Kaynak: www.kurul.diyanet.gov.tr