Hatay'da, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen ailelerin yaralarını sarmak amacıyla kurulan Örnek Evler Yaşam Merkezi, 100 ahşap ev ile afetzede ailelere yeni bir başlangıç sunuyor.

Bu özel proje, havadan çekilen görüntüleri ve yuvarlak tasarımı ile de dikkat çekiyor. Peki, bu yaşam merkezi sürdürülebilir bir köy olma yolunda ne gibi adımlar atıyor?

depremzede ev (1)-2

Örnek Evler: Bir Yaşam Merkezinin Doğuşu

Hatay Büyükşehir Belediyesi ve hayırsever vatandaşların iş birliğiyle hayata geçirilen bu proje, 66 dönüm arazi üzerinde 100 ahşap evden oluşuyor. Özellikle eşini kaybetmiş çocuklu ailelere, hamile veya yeni doğum yapan ailelere, yaşlılara ve engellilere ev sahipliği yapmak üzere tasarlanan bu merkez, 30 sosyal alanla da destekleniyor.

depremzede ev (3)

Evlerin Öncelikli Dağıtımı

Ahşap evlerin dağıtımında öncelik, toplumun en savunmasız kesimlerine verilerek, onlara güvenli ve konforlu bir yaşam alanı sağlanmış. İç mimar Ayşe Zülal Çakıcı'nın vurguladığı gibi, bu köyün sürdürülebilir bir yapıya kavuşması hedefleniyor.

depremzede ev (4)-1

“Şu an 70’ten fazla aile yaşamakta. Bazı aileler şehir dışında tedavi gördükleri için sonradan gelecekler. Biz bu projeyi öncelikli olarak eşini kaybetmiş çocuklu kadınlara, hamile veya yeni doğan, yaşlılar, engelliler ve işi gücü yerinde ama evini kaybetmiş aileler için yaptık. Bunun sebebi de bu köyün sürdürülebilir olması gerekiyor.” - Ayşe Zülal Çakıcı

depremzede ev (5)

Ailelerin Yeni Yaşamına Tanıklık

Proje, depremzede aileler için bir umut ışığı olmuş durumda. Afetzedelerden Songül Abaroğlu'nun ifadeleri, yeni evlerin onlara sağladığı huzur ve güveni gözler önüne seriyor.

“Gerçekten çok mutluyuz. Çok acı ve zor bir süreç geçirdik ama yeni evimizde mutluyuz. İçerde de kalsam gözüm arkada kalmıyor. Çünkü çocuklarımın rahat oynayacağı bir alan var.” - Songül Abaroğlu

depremzede ev (7)

Örnek Evler Yaşam Merkezi, depremden etkilenen aileler için sadece bir barınak değil, aynı zamanda yeni bir hayatın kapılarını aralıyor.

Editör: AYHAN BAYRAKTAR