Anayasa Mahkemesi (AYM), turizm işletmelerine zorunlu tutulan ‘Turizm İşletmesi Belgesi’ düzenlemesini iptal etti. Yasanın yürürlüğe girmesi için bakanlığa verilen 9 aylık süre, 4 binden fazla kapatılan konaklama tesisi için yeniden umut oldu. Sektör temsilcileri ise yeni yasal düzenlemenin turizm sezonuna yetişmesini talep ediyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2021 yılında yürürlüğe konan ve turizm işletmelerine belge alma zorunluluğu getiren düzenleme, CHP'nin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. 24 Mart 2025 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan kararla birlikte, ruhsat yetkisi belediyelere geri verildi.

İptal Kararı Verildi, 9 Ay Süre Tanındı

AYM kararı hemen yürürlüğe girmeyip, gerekli yasal düzenlemelerin yapılabilmesi amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı'na 9 aylık süre tanıdı. Sektör temsilcileri ise turizm sezonunun başlamasına az bir süre kaldığını belirterek, bu sürecin hızlandırılmasını ve mağduriyetlerin önüne geçilmesini istiyor.

4 Bin 380 Tesis Kapatıldı

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, Türkiye genelinde 25 bin 908 otelin 4 bin 380’inin ruhsatı bu yasa kapsamında iptal edildi. Halen faaliyet gösteren 21 bin 528 tesisin 7 bin 5’i Turizm İşletmesi Belgeli, 14 bin 523’ü ise Basit Konaklama Belgeli statüsünde bulunuyor.

“Turizm Sezonuna Yetişmeli”

Avukat Neslihan Çan Türkmen, AYM kararının sektör için önemli olduğunu ancak yürürlük süresinin ertelenmesinin mağduriyet yarattığını belirtti. Türkmen, “Anayasa Mahkemesi’nin bu süreci 9 ay ertelemesi hukuken makul olsa da, binlerce işletme açısından ciddi bir yük oluşturuyor” dedi.

Hukuki Belirsizlik Kaygısı

Avukat Türkmen, karar sonrası işletmelerin nasıl bir ruhsat prosedürü izleyeceğini bilemediğini belirterek, “Vatandaşın ve işletmelerin üzerine yeni ruhsat başvurularıyla külfet yüklenmemeli. Yasal düzenlemeler net ve uygulanabilir olmalı” şeklinde konuştu.

Ankara'nın Adı Nereden Geliyor? Ankara İsminin Hikayesi Nedir? Ankara İsminin Geçmişi Nedir? Ankara'nın Adı Nereden Geliyor? Ankara İsminin Hikayesi Nedir? Ankara İsminin Geçmişi Nedir?

Sektörden Revizyon Çağrısı

Antalya Turistik Otelciler ve Pansiyoncular Derneği Başkanı Alp Özel, “Bu yasa çıkarken küçük ve orta ölçekli oteller olarak süreçte yer alamadık. Şimdi tek talebimiz; yasanın hızlı bir şekilde revize edilmesi ve turizm sezonuna yetiştirilmesi” açıklamasında bulundu. Özel, işletmecilerin karardan sonra yoğun şekilde bilgi talebinde bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Belediyelere Yetki Geri Döndü

Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik de sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Kararla birlikte belediyemiz, basit konaklama tesislerine ruhsat verme yetkisini yeniden kazandı. İşletmecilerimizin süreci dikkatle takip etmeleri önemli” ifadelerine yer verdi.

Turizm sezonuna kısa bir süre kala, 4 binden fazla kapatılan konaklama tesisinin yeniden faaliyete geçebilmesi için gözler Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın atacağı adımlarda. Sektör temsilcileri, yasal düzenlemelerin hızla tamamlanmasını ve sürece dahil edilmeyi bekliyor.

Kaynak: DHA