Kadın & Aile

Bel ağrısında yapılan 10 hata

Günümüzde bel ağrısı çekenlerin sayısı hızla artıyor. Türkiye’de bel ağrısı şikayeti nedeniyle doktora başvurma oranı baş ağrısından sonra ikinci sırada. Bu yazımızda bel fıtığında en sık yapılan 10 hatayı paylaşacağız.

Abone Ol

BEL AĞRISI VE BEL FITIĞI

Bazı yanlış davranışlarımız ve alışkanlıklarımız da bel fıtığı riskini arttrıyor ve tedaviyi de olumsuz etkiliyor. İşte bel fıtığında en sık yapılan 10 hata:

1-Yatak istirahatine rağmen oturmak:  Bel fıtığı hastalarında en çok gözlemlenen yanlışlardan biri; doktorun yatak istirahati vermesine rağmen, oturmaya devam etmeleri. Hastaya verilen istirahat süresince kişi oturmak yerine yatarak istirahat etmelidir. Oturmak istediği zamanlarda da bel boşluğunu destekleyen bir yastık kullanmalıdır.

2- Kilo vermeye özen göstermemek:  Fazla kilo bel ağrısını artırdığı gibi, ağrının oluşumuna da neden olabiliyor.

3- Zorlayıcı egzersizler ve sporlar yapmak: Bel fıtığının tedavisinde egzersiz çok önemli yer tutar. Ancak zorlayıcı hareketlerden uzak durulmalıdır çünkü zorlayıcı hareketler kaslarda daha büyük kuvvet artışı yapar ve zarar verir.

4-Hiç kalkmadan uzun süre yatmak:  Yatak istirahati şüphesiz çok önemli ancak hiç kalkmadan çok uzun süre yatmak kaslarda kuvvetsizliğe, eklemlerde hareket kısıtlılığına yol açıyor.

5- Sigara içmeye devam etmek: Sigaranın genel vücut sağlığı için kanıtlanmış zararları, bel fıtığında da kendini gösteriyor.

6- Sert yatak yerine yerde yatmak:  Sert yataklarda yatmak bel fıtığı tedavisinde halen kabul görse de bu, sert zemine/yere yatılması anlamına gelmiyor. Yerde değil, normal yükseklikte sert yatakta yatılmalı.

7- Uzman olmayanlara başvurmak: Bel ağrısı çekenlerin ve MR’ında bel fıtığı saptananların en sık yaptığı yanlışlardan birinin de kulaktan dolma bilgiler ve önerilerle hareket etmeleri. Uzman olmayan kişilere uyma sonucu kalıcı sakatlıklar ortaya çıkabiliyor.

8- “Bel fıtığı ameliyatı oldum, bir daha bişey olmaz” diye düşünmek: Bel fıtığı ameliyatı sonrası günlük yaşamda bazı kurallara dikkat edilmediğinde fıtık sorunu tekrarlayabiliyor.

9- Bel için doğru hareketleri öğrenmemek: Ağır kaldırma ve zorlayıcı fiziksel hareketler yapma hem bel ağrısını hem de bel fıtığı riskini artırıyor.

10- Ameliyatı tek çare olarak görmek : Bel fıtığında ameliyatın son çare olmalı. Ameliyat gerektiren durumlar; bacaklarda kuvvet kaybı, idrar ve gaitayı tutamama ve yapılan her tür tedaviye rağmen bel ağrılarının devam etmesi’ olarak sıralanabilir.

BU HAREKETLERİ YAPARKEN DİKKAT!

1-Yerden bir şey almak için belden eğilmek yerine dizlerinizi bükün.

2-Market/pazar alışverişi poşetlerini tek elde değil, iki ele eşit dağıtarak taşıyın.

3- Otururken bel boşluğunu destekleyici yastıkla doldurun.

4- Yüksek taburelere veya yere oturmaktan kaçının.

5-Baş üzeri bir şeyi rafa veya dolaba yerleştirirken uzanmak yerine basamak kullanın.

6-Uzun süreli oturarak çalışıyorsanız en geç her saat başı kalkıp dolaşın.