ÇOCUĞUNUZ SİZİN ÇOCUKLUĞUNUZUN BEDELİNİ ÖDEMESİN

Akit Gazetesi yazarı Kıvanç Tığlı Bulut köşesinde, çocukluk çağındaki bağlanma travmalarından duygusal istismar ve duygusal ihmalden bahsediyor.

anne baba çocuk (1)

Bulut duygusal istismar türlerini şöyle sıralamış: “Çocuğa bağırma, değer vermeme, aşırı baskı ve otorite kurma, lakap takma; çocuğu reddetme, aşağılama, yalnız bırakma, korkutma, tehdit etme, küçük düşürme, bağımlı kılma ve aşırı koruma; çocuğun duygusal ihtiyaçlarını karşılamama, çocuktan yaşının üzerinde sorumluluklar bekleme, kardeş ayrımı yapma.”

anne baba çocuk (3)

Duygusal istismar yapan anne babanın çocukluğunu sorgulayan Bulut: “Kendi çocukluğunda çok olumsuz duygular hissettiğinde, ona kimse rahatlatıcı bir rol üstlenmemiştir, muhtemelen “ağlama, yeter artık, ne var bunda bu kadar üzülecek veya ağlayacak” denilmiştir.” Diyor.

 anne baba çocuk (4)

Bulut’a göre bu tür anne babalar, çocuğu yanlış davranışta bulunduğunda ona aşırı tepkiler veriyor. “seni terk ederim bırakırım” tehdidinde bulunuyor, “ben senin yüzünden hasta olacağım” deyip onu gereksiz yere suçluyor, çocuğa olumsuz duygular yüklüyor.

anne baba çocuk (5)

Bulut köşe yazısında diyor ki: “Bazı ebeveynler de eşiyle olan sorunlarını çözemez, çocuğuna yaslanır ve onu adeta kendine bağımlı yapar. Eşiyle ilgili dertlerini çocuğuna anlatır, çocuk böylece babayla sağlıklı bir ilişki iletişim kuramaz.”

anne baba çocuk (6)

“Bazı ebeveynler de çocuğunun kapasitesi üzerinde ondan akademi başarı bekler. Bu ebeveynler mükemmelliyetçi kişilerdir. Çocuklarından başarı anlamında hep daha fazlasını beklerler.”

Yazının tamamını okumak için TIKLAYINIZ

anne baba çocuk (7)

PSİKOTERAPİST KIVANÇ TIĞLI BULUT

DNŞ. TEL: 0212 503 79 95-0506 401 79 91

 

 

Editör: AYHAN BAYRAKTAR