Düğün pastası, ilk bakışta sadece bir tatlı gibi görünse de, içinde barındırdığı anlamlar ve tarihsel süreç oldukça ilginç. Bu geleneğin kökenlerini anlamak için geçmişe yolculuk yapmamız gerekiyor.

Gelin Pastası

Bereketin Sembolü: Buğdaydan Pastaya

Düğün pastasının kökeni Roma kültürüne dayanmaktadır. Roma Kültüründe Pastadan önce düğünde gelinin başından buğday dökme adeti vardı.

"Buğday, tarih boyunca bereket, doğurganlık ve mutluluğun sembolü olarak kabul edilmiştir."

Eski çağlarda düğünlerde gelinin başına buğday dökülmesi, evliliğe atfedilen bu anlamları vurgulamak içindi.

Tıpkı günümüzde gelinin elindeki buketi yakalamaya çalışan genç kızlar gibi, o dönemde de evlenmemiş kızlar bu buğday duşundan nasiplenmeye çalışırlardı.

Gelin Pastasi Tarifi-1

Romalıların Tatlı Dokunuşu

Romalılar, buğday geleneğine tatlı bir dokunuş eklediler.

"Romalılar devrinin başlangıcında aşçılar çok saygın bir meslek grubunu oluşturuyorlardı ve bu aşçılar milattan yaklaşık 100 yıl önce adeti biraz değiştirerek buğdaylarla küçük, tatlı kekler yapmaya başladılar."

Bu kekler, gelinin başına atılmak yerine yeniliyordu ancak buğday atma alışkanlığı devam etti.  

Kremali Gelin Pastasi Ma

Orta Çağ'da Kek Yığını ve Yarış

Orta Çağ'da ise durum biraz daha karmaşıklaştı. Misafirler, evlerinden getirdikleri çeşitli yiyecekleri üst üste yığmaya başladılar.

"İngiltere'de  bu getirilenler üst üste yığılmaya başlandı. Yiyecek yığını ne kadar yüksekse o kadar iyi, o kadar çok bereket habercisi idi."

Bu gelenek, İngiliz ve Fransız aşçılar arasında bir yarışa dönüşerek, günümüzde bildiğimiz düğün pastalarının ortaya çıkmasına zemin hazırladı.  

Bisküvili Latte Pasta

Modern Düğün Pastası

Günümüzde düğün pastaları, estetik görünümleri ve lezzetleriyle dikkat çekiyor.

Günümüzde Boy boy düğün pastaları yarışır oldu. Hatta gördüğünüz o devasa düğün pastalarının çoğu gerçek değil. Salona Maket pasta getirip kılıçla gelin ve damat tarafından sembolik olarak kesilmesi sağlanıyor. Unutulmamalı ki düğünlerde pasta kesme kültürü, Fransız ve İngiliz kültüründen doğmuştur.

Düğün pastası kesmek, sadece bir gelenek değil, aynı zamanda geçmişe saygı duruşu ve geleceğe dair umutları simgeliyor.

Latte Pasta

Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!

Kaynak: Haber Merkezi