Elektrikli otomobili evde şarj etmekle hızlı şarj istasyonunda şarj etmenin bazı önemli farkları var.
2023 yılının başlarında Togg ve Tesla ile başlayan elektrikli otomobil pazarındaki hareketlenme hâlâ hızını sürdürüyor. Geçtiğimiz yıla göre elektrikli otomobil satışları %174 artmış durumda. Henüz yılı yarılamamış olmamıza rağmen gayet büyük bir rakam. Bu yeni pazar alanında yeni bir para kazanma yolu elde etmek isteyen büyük elektrik şirketleri ve elektrikli araç firmalarının kendi markaları da şarj istasyonu işine yoğunlaştılar. Bu girişimlerin ilerisi için iyi para kazanan sektörlerden biri olacağını öngörüyorum.
Bununla beraber geçtiğimiz günlerde piyasaya çıkmış bulunan yeni elektrikli araç şarj istasyonlarının şarj ücretleri yayınlandı. Ücretleri firma isimleriyle beraber liste halinde aşağıda paylaşıyorum.
Eşarj⚡️ 7,79 TL
Trugo⚡️ 7,99 TL
En Yakıt ⚡️8 TL
On Charge ⚡️ 8.5 TL
GIO ⚡️8.99 TL
Sharz ⚡️ 9 TL
Wat ⚡️ 9,3 TL
ZES⚡️9.8 TL
Bu rakamlar 1kWh başına ücretlerdir. Aracınızın bir şarjı kaç ₺'ye dolduğunu bulmak için araç bataryanızın kWh'sını bu ücretlerle çarpmalısınız. Yerli aracımız Togg'un şarj maliyeti kendi markası olan Trugo istasyonlarında 418₺ yapıyor. Bu da elektrikli otomobili benzinliler karşısında avantajlı olmaktan çıkarıyor. Aynı elektrikli otomobili evde şarj ettiğinizde ise faturaya ortalama 175₺ gibi bir ücret yansıyor. Ayrıca geceleri saat 22:00'den sonrası neredeyse yarı yarıya düşen elektrik maliyeti uygulaması ile 70₺ civarına düşüyor her bir tam dolum maliyeti.
Şu an için istasyonların tek avantajı aracınızı ortalama 30dk da şarj edebilecek güçte olması. Ancak bunun karşılığını da sonuna kadar alıyor. Aynı arabayı evde ortalama 12 saatte şarj edebilirsiniz ama şahsi görüşüm fiyatı için değer. Akşam 8'de şarja taksanız sabah işe giderken dolmuş olur. Tıpkı elektrikli bisikletler gibi.
Kazasız belasız sürüşler dilerim.