Piyasaya yeni dahil olan ve gittikçe popülerliği artan elektrikli araçlar önümüzdeki süreçte batarya vs. gibi masraflarıyla cebimizi yakacağa benziyor.
Elektrikli araçları eleştireceğim birkaç konu vardı ancak seçim sürecinde yayımlamak istemedim. Bu konulardan biri de sıvı yakıtla çalışan bir elektrikli otomobilin bir elektrikli araca göre daha ekonomik olmasıydı. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz aylarda benzinli bir motosikleti hibrite çevirmiştim. Haliyle benzin harcamamak için sürekli elektrikli modda kullandım ve bir süre önce aküleri kullanılmaz hale geldi. Buraya kadar problem yok. Ancak akü fiyatlarına baktığımda zaten benim motorla 1 yılda harcadığım yakıt parasıyla aynı olduğunu farkettim ve akü alacağıma bir nevi taksit gibi küçük ücretler halinde benzin yükleyip kullanmaya karar verdim. Aynı zamanda elektrikli modun akülerini her gün prize takmaya uğraşmamış olacaktım. Hal böyle olunca hibrit motosikletin elektrik aksamını tamamen iptal ettim ve eski sisteme çevirdim.
Bu yaşadığım durum elektrikli bir aracın minyatürü gibi düşünebileceğimiz bir elektrikli motosiklet üzerinde bile böyle bir soruna yol açtı. Üstelik akülerim jel olmasına rağmen. Şimdi aynı şekilde bir elektrikli otomobil sahibi olan birinin başına geldiğinde karşılaşabileceği masrafı düşünebiliyor musunuz? Zaten her şarjda azımsanmayacak bir elektrik faturası çıkaran bir elektrikli araca bir de bataryasını değiştirme masrafı eklendiğinde bu konfor bu masrafa değecek mi? Ve ortalama 10 yıl sonra malum sarı sitede 'Bataryası bitik durumda' ve 'yarı fiyatına' elektrikli araçlar mı göreceğiz?
Günümüzde bir elektrikli otomobil bataryası aracın toplam fiyatının büyük bir kısmını oluşturuyor. Bu açıdan baktığımızda bir elektrikli otomobil asla yatırım amacıyla alınmaz. Çünkü kullandıkça batarya ömründen dolayı değer kaybeden, sürekli şarj etmeniz gereken ve şarj ederken beklemeniz gereken (benzin gibi kısa süreli dolum sağlamayan) bir varlık satın alıyorsunuz. Konforuna bir diyeceğimiz yok, kullanım açısından harika konforlu araçlar. Ancak bana soracak olursanız orta gelire değil zengin kesime hitap ediyor ve elindeki birikimini bu araçlara yatıran insanlar belli bir zaman sonra iyi zarar edecekler benden söylemesi.
Bu teknolojinin benimsenmesini istiyorsa şirketler bataryaları ücretsiz değiştirmeli. Bir nevi kiralık batarya ağı gibi düşünülebilir. Ancak dediğim gibi benzer sistemlerle destek sağlanmazsa araçların bataryaları öldüğünde birçok vatandaş mağdur olacak.