FRİGYALILAR' ın mirası, 1520' lere ait ilk resmi belgesine ulaştığımız, ahşap ve ağaç işçiliği sanatına dair, 1900 'lerin başlarında, özellikle Domaniçli Ali Usta (ÖZYEŞİL) ve bir kaç arkadaşının, yetiştirdiği, onlarca genç, zamanla hünerlerini göstererek ustalaşmışlar ve onlarda, günümüzün modern mobilya ustalarını yetiştirmişlerdir.
1965 yılında da günümüzde oda olarak anılan Mobilyacılar ve Marangozlar Derneğini kurmuşlardır.
1970-80'lere gelindiğinde elleri öpülesi o ustalarımız her daim belediye başta olmak üzere ilgili kurumlar ile beraber hareket ederek, tabiri caizse muazzam bir meyve bahçesini oluşturacak büyük bir araziyi uygun ve verimli bir hale getirmişlerdir.
1988 yılında, Belediye Başkanı Sayın Muhittin TANOĞLU, sektörün ilgili kişi ve kurumları ile, istişare ederek, ilkini düzenleyeceği, ULUSLARARASI KÜLTÜR SANAT FESTİVALİ' ne, mobilyamızın, iç ve dış pazar verimini arttırmak için, "İNEGÖL MOBİLYA FUARI" organizasyonunu da ekleyerek, o uygun ve verimli araziye, ilk fidanları dikmiştir.
1989' dan itibaren, dönemin Belediye Başkanı Sayın Cemal ARIK, ilgilileriyle, fidanların bakımlarının sürekliliğini, yani fuarı, devam ettirerek, pazar payımızın genişlemesine katkı sağlamıştır.
1994 yılında görevi devralan Belediye Başkanı Merhum Hikmet ŞAHİN'in, meslek gönüllüleri ile yaptığı istişareler neticesinde, 6.600 metrekarelik modern bir fuar binası inşa ettirmesiyle filizlenip çiçek açmaya başlayan fidanlar, "Mobilya Dekorasyon Fuarı" nın kısaltılmış hali olan MODEF ismini de o tarihlerde almıştır.
İnegölümüzün mobilya ihracatı da 2004 yılı itibarı ile 20 milyon dolara yükselmiştir.
2004 yılında sektörün hızla büyüyeceğini öngören Sayın Alinur AKTAŞ, fidanları koruma altına almak için, Belediye, Ticaret Odası ve Mobilyacılar Odası ortaklığı ile, MODEF isimli resmi bir şirket kurdurarak, etrafına çit çektirmiştir.
Dolayısıyla fuar, resmi takvime göre, akredite edilme hüviyetini kazanmıştır. Akabinde 3,5 ay gibi kısa bir sürede, 6.600 metrekarelik fuar binasının kapalı alanını, 24.500 metrekareye yükselterek, fuara girecek firma sayısını beş kat arttırmış ve fidanları meyve verecek ağaçlar konumuna getirmiştir.
MODEF' in, daha verimli meyveler yetiştirebilmesi için, ihtiyaç duyulan, çapalama, sulama ve ilaçlama faaliyetlerini, Belediye öncülüğünde, yine sektörün kurum temsilcilerinden oluşan, gönüllü 10 kişi ile, kurulan, İNEGÖL MOBİLYA TANITIM GRUBU (İMTG) ve devamında İNEGÖL MOBİLYA SANAYİCİLERİ DERNEĞİ (İMOS) üstlenmiştir.
Bu gönüllü grubun, tabiri caizse, ağaçların düzenli ve süreklilik arz eden, bakım reçetesine, ayak uyduran, yüzlerce firma, kendini geliştirerek olağanüstü başarı göstermişler ve NAR LOGOLU İNEGÖL MOBİLYASI'nı, birlik beraberlik içinde şaha kaldırmışlardır.
Ağaçların lezzetli meyvelerini vermeye başlamasıyla, sektör muazzam yol almış, iç piyasa pazarımız hariç, 2014 yılında, mobilya ihracatımız, 19 kat artarak, 380 milyon dolara ulaşmıştır. (HAFTAYA DEVAM EDECEK İNŞALLAH!)
NEDİM BAYRAM