1. Sigara ve Tütün Ürünlerinden Uzak Durun
Prof. Dr. Sayar, “Akciğer kanserinin en önemli tetikleyicisi sigara ve tütün mamulleridir. Sigara içenlerde, içmeyenlere göre risk 10 kattan fazladır. Günde 2 paketten fazla sigara içen her 7 kişiden biri akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybetmektedir” ifadelerini kullandı.

2. Pasif İçicilikten Korunun
Sigara dumanına pasif maruziyetin de kansere neden olabileceğine dikkat çeken Sayar, özellikle kapalı alanlarda sigara dumanından uzak durulması gerektiğini söyledi.

3. Sigarasız Bir Yaşamı Teşvik Edin
Çocukluk döneminden itibaren bireylerin sigaradan korunmasının, akciğer kanseri riskini önemli ölçüde azalttığını belirten Sayar, toplum genelinde sigarasız yaşam bilincinin geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

4. Sigaranın Dozuna Dikkat Edin
“Sigaraya başlama yaşı ne kadar erken, içme süresi ve miktarı ne kadar fazlaysa, risk o kadar artar” diyen Sayar, sigaranın etkisinin dozu ile ilişkili olduğunu ve bırakıldığında bu etkinin zamanla azaldığını ifade etti.

5. Ortamı İyi Havalandırın
Radon gazının da akciğer kanserine neden olabileceğini belirten Prof. Dr. Sayar, özellikle zemin ve bodrum katlarda oturanların ortamı iyi havalandırmaları gerektiğini söyledi. Zemin çatlaklarının kapatılması ve havalandırma sistemlerinin kullanılması da önemli.

6. Genetik Risklere Dikkat
Aile bireylerinde akciğer kanseri öyküsü bulunan kişilerin, risk altında olduğunu belirten Sayar, bu bireylerin düzenli olarak göğüs hastalıkları muayenesi yaptırmaları gerektiğini söyledi.

7. Düzenli Sağlık Kontrollerini İhmal Etmeyin
Erken teşhis için düzenli sağlık kontrollerinin hayati önem taşıdığını belirten Sayar, “Kanserin erken yakalanması tedavi şansını artırır” dedi.