İNEGÖL’DE GAYRİ FEDERE TURNUVA KÜLTÜRÜ-2

Abone Ol

Gayri federe turnuvaların düzenli bir seyirci kitlesi vardı. Önemli maçlarda 1000 kişinin üzerine çıkıldığı olurdu. Sahadaki futbolcular arasında kavga çıktığı anlarda dahi seyirciler arasında sıkıntı yaşanmazdı. Aynı gün üç dört maçı peş peşe seyreden seyirciler olurdu.

“Gençler Ligi, Yıldızlar ligi, Minikler Ligi” gibi kategorilerin henüz amatör liglerde uygulamaya konulmadığı Ağustos 1976 tarihinde ilçemizde 12-16 yaş kategorisisporcular için 16 takımın iştirak ettiği turnuvalar düzenlenebilmiştir.

1980’li yılların ortalarına kadar da sürdü. 1980 ve 1981 yılları iki gayri federe turnuvada tertip komitesi üyeliği yaptım. Gerçekten de zahmetli ve sorumluluk isteyen bir görevdi. Komite; resmi makamlarla ilişkileri düzenler, gerekli izinleri alır, grupları, maçların gün ve saatlerini belirler, sahaları hazırlar, hakemleri bulur, kayıtları tutar, takip eder ve gerekli bilgileri turnuvadaki takımlara aktarırdı.

İki ayrı sahada günde dört ya da beşer maç oynanırdı. Bir sahada günde beş maç oynamak için ilk maç saat 10.00’da, son maç ise en geç saat 18.00’de başlardı.

İki maç arasındaki boşluk süresini 5 dakikaya indirdiğimiz günler oluyordu. Saat 09.30’da başlayan turnuvalar da olmuştu. O günün sabahı erkenden ya da bir gün öncesi akşamüstü sahanın çizgilerini kireçle çiziyorduk. En büyük sorunlardan biri kalelerdeki ağ’lar olurdu. Takmak ve sökmek çok zahmetli olduğu için genellikle ağ takılmadan maçlar oynanırdı. Turnuvadaki en ağır yük tabii ki hakemlerin idi.

Hakem bulmakta zorlanıldığı için hakemlerimiz bir günde birden fazla maç yönetmek zorunda kalırdılar. Seyirci potansiyeli yüksek takımların maçları ve birbiri ile üst düzey rekabet yaşayan takımların maçları da hakemler için zorlu geçerdi.

1981 yılı bir turnuva, tertip komitesi üyesiyim. Daha önceki maçlarında sıkıntı ya- şanmayan iki takım oynuyor. Takımlar arasında güç farkı da var, maç kısa sürede 6-2 oldu.

Orta Hakemimiz ise iki takıma da faulleri çalmayıp çoğunlukla avantaja bırakıyor. Canı yanan futbolcu da, canını yakacak adam arıyor. Yan hakeme sokuldum “Orta hakeme söyle faulleri çalsın, gereksiz yere de tansiyon yükselmesin” dedim.

Yan Hakem kafasını kaldırarak “Boşuna bekleme faulleri çalmaz, çünkü o İngilizlerin futbolundan hoşlanıyor” cevabı verince, orta hakeme faulleri çalması için çaresizce yalvarışımı hiç unutamıyorum.

İlçemizde Gayri Federe Turnuva Kültürü yazısını sosyal medyada paylaştığımda; Recep Bayrak; “İbrahim Alagur’un çok emekleri var,” Faruk Acar “Rahmetli Alagur; bütün vaktini bu turnuvalara harcardı,” Necati Arslan “Ne güzeldi o zaman ki maçlarherkes herkesi tanırdı, ara sıra sürtüşme olsa da maç bitiminde her şey eskisi gibi devam ederdi,” Orhan Örün “Böyle bir tarihe canlı olarak şahitlik ettiği için kendini çok mutlu hissettiğini,” Cihat Avcı “Güvenspor olarak biz de çok turnuvaya katıldık,”

Murat Oral “Turnuvalar gençlerimizi kötü alışkanlıklardan uzak tutardı” katkısında bulundular.

TURHAN ŞAHİN'İN İNEGÖL'DE FUTBOLUN 100 YILI isimli eserinden düzenlenip yayına hazırlanmıştır.