İnanç

Küçük yaşta babasını kaybeden çocuğun mirastaki payı ne zaman teslim edilir?

Vefat eden bir babanın, küçük yaştaki çocuğuna bıraktığı mirasın ne zaman teslim edileceği, merak edilen bir konudur. İşte İslam Miras Hukuku!

Abone Ol

İslami miras hukukuna göre çocuklar hangi yaşta olurlarsa olsunlar mirastan pay alırlar ancak bu payın ne zaman kullanılabileceği önemli bir detay. Detaylar haberimizde...

Küçük yaşta babasını kaybeden bir çocuğun miras hakkı, hem hukuki hem de dini açıdan önemli bir konudur. İslam miras hukuku, çocukların miras hakkını korurken, aynı zamanda onların gelişim süreçlerini de göz önünde bulundurur.

Peki, küçük yaşta miras sahibi olan bir çocuğun bu haklarını ne zaman kullanabileceği, velilerin sorumlulukları nelerdir? Bu soruların cevaplarını, din alimlerinin görüşleri ve yasal düzenlemeler ışığında inceleyeceğiz.

Reşit oluncaya kadar malların korunması

Vefat eden kimsenin varisleri, yaşları ne olursa olsun, İslam miras hukukunda belirlenen paylarını alırlar. Ancak çocuklar küçük yaşta ise, reşit oluncaya kadar malları velileri veya vasileri tarafından korunur.

Küçük yaşta olan varisler, reşit olduklarında miras paylarını alırlar. Bu süre zarfında velileri veya kanuni temsilcileri, çocukların mallarını güvenli bir şekilde yönetir.

Velilerin Sorumlulukları

Küçük yaşta miras sahibi olan çocukların mallarını, velileri veya vasileri yönetir. Velilerin en önemli görevi, çocuğun malını koruyarak, gereksiz harcamalardan kaçınmak ve çocuğun geleceği için en uygun şekilde değerlendirmektir. Bu süreçte velilerin, çocuğun menfaatlerini gözetmek ve şeffaf bir şekilde hareket etmek zorundadır.

Kur’ân’ın miras konusundaki hükümleri

Kur’ân-ı Kerîm bu konuda şöyle buyrulmaktadır; “Yetimlere mallarını verin. Temizi pis olanla (helâli haramla) değişmeyin. Onların mallarını kendi mallarınıza katıp yemeyin. Çünkü bu büyük bir günahtır.” (en-Nisâ, 4/2)
“Yetimleri deneyin. Ergenlik çağına erdiklerinde, eğer reşîd olduklarını görürseniz, mallarını kendilerine verin. Büyüyecekler (ve mallarını geri alacaklar) diye israf ederek ve aceleye getirerek mallarını yemeyin...” (en-Nisâ, 4/6)

Kur’ân-ı Kerîm , yetimlerin mallarının korunması ve israf edilmemesi gerektiğini vurgular. Ergenlik çağına erdiklerinde, reşit olduklarını görürlerse mallarını kendilerine teslim ederler.

Reşit Olma ve Mirasın Kullanımı

Çocuk, reşit olunca yani kanunen kendi işlerini yapabilecek yaşa gelince, mirasını kendi yönetir. Ancak, çocuğun reşit olmasına kadar geçen süreçte velilerin dikkatli olması ve çocuğun malını korumak için gerekli tüm önlemleri alması büyük önem taşır.

İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!

Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!

Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!

Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!