Kurban Bayramı'na sayılı günler kala, VM Medical Park Pendik Hastanesi'nden uzmanlar, kurban etinin doğru saklanması ve pişirilmesi konusunda önemli bilgiler paylaştı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Melike Aslıhan Kara, kurban etinin kesiminden sonraki ilk 1-2 saat içinde tüketilmemesi gerektiğini vurgulayarak, bu süre zarfında etin mide rahatsızlıkları gibi problemlere yol açabileceğini belirtti.

Beslenme uzmanı Dyt. Kara, "Kurban eti, kesildikten sonra hemen tüketilmemeli. Ölüm katılığı (Rigor Mortis) sürecinden dolayı etin en az 24 saat bekletilip ardından pişirilmesi önerilmektedir. Böylece et hem daha sağlıklı hem de sindirimi daha kolay olacaktır," dedi. Eti saklarken büyük parçalar halinde değil, küçük parçalara ayırarak buzdolabı poşetlerinde dondurucuda veya buzdolabında saklanması gerektiğini ekledi.

At, Eşek ve Domuz Eti Tespit Edilen Bu İller Şaşırttı! At, Eşek ve Domuz Eti Tespit Edilen Bu İller Şaşırttı!

VM Medical Park Pendik Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. H. Levent Doğanay ise, bayram tatilinde yemeklerin ölçülü tüketilmesi gerektiğini belirterek, özellikle yolculuk sırasında restoran seçiminde hijyen standartlarına dikkat edilmesinin önemine değindi. Doğanay, "Bayram tatili süresince aşırı et ve tatlı tüketimi, özellikle şeker, kalp ve kolesterol hastaları için ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Tüketimde ölçülü olmak, tatili hastanede geçirmekten koruyabilir," ifadelerini kullandı.

Uzmanlar ayrıca, et tüketiminin yanı sıra sebze ve salatalarla dengeli bir diyetin sürdürülmesini, C vitamini açısından zengin gıdaların demir emilimini artıracağı için önemli olduğunu vurguladı. Pişirme yöntemleri olarak ise sağlıklı seçenekler olan ızgara, haşlama, buğulama ve fırında pişirme yöntemleri önerildi. Mangalda pişirme yapılırken ise etin ateşe çok yakın olmaması gerektiği, bu durumun etin besin değerlerini kaybetmesine ve kanserojen etkiye yol açabileceği konusunda uyarıda bulundular.

Kaynak: İHA