İnegöl'de Pita Şöleni Coşkusu

Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu tarafından bu yıl 11. kez düzenlenen Pita Şöleni, Esenköy’de büyük bir coşku ve katılımla gerçekleştirildi. Etkinliğe DYP Lideri Mehmet Ağar, eski bakanlar, milletvekilleri, siyasi parti ilçe başkanları, belediye başkanları ve Türkiye’nin birçok yerinden gelen Boşnaklar katıldı.

Genc Gazete Arsiv Haber Mehmet Agar Pita Soleni (1)

Önemli İsimler Bir Arada

Dün saat 11.00’de başlayan programa, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar’ın yanı sıra İçişleri eski Bakanlarından Mehmet Gazioğlu ve Nejdet Menzir, Spordan Sorumlu eski Devlet Başkanı Bahattin Şeker, Bosna Hersek Büyükelçisi Nada Jankoviç, Bursa Milletvekili Sedat Kızılcıklı, İstanbul Milletvekili Hüseyin Kansu, Kaymakam Erdoğan Bektaş, İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve birçok önemli isim katıldı.

Genc Gazete Arsiv Haber Mehmet Agar Pita Soleni (3)

Kardeşlik ve Birlik Mesajları

Açılış konuşmasını Bosna Hersek Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Cafer Peşteli yaptı. Peşteli, “Bu şölenler, üzerinde yaşadığımız topraklardaki tüm insanların kardeş olduğunu ve bir araya gelerek birlik ve beraberliğimizi gösterme günleridir” dedi.

Genc Gazete Arsiv Haber Mehmet Agar Pita Soleni (2)

“Bizler İnegöl’de yapmış olduğumuz faaliyetlerle kültür ve ananemizi en güzel şekilde temsil ettiğimize inanıyoruz”

Genc Gazete Arsiv Haber Mehmet Agar Pita Soleni (4)

Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyon Başkanı Kemal Dinçer ise, “1992-1995 yıllarında Bosna’da yaşanan soykırım neticesinde devletin dışında, sivillerin de yardım edebilmesi için kurulmuş olan derneğimiz, oradaki acıları biraz olsun hafifletmeye çalışmıştır” ifadelerini kullandı.

İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Dernekler sosyal faaliyetler yaparak İnegöl’e katkı sağlamış, biz de yerel yönetimler olarak sürekli destek çıkmaktayız” dedi.

Genc Gazete Arsiv Haber Mehmet Agar Pita Soleni (5)

Kültürel Zenginlik Vurgusu

AKP İstanbul Milletvekili Hüseyin Kansu, bu tür şölenlerin kardeşlik bağlarını güçlendirdiğine dikkat çekerek, “Bosnalı kardeşlerimiz çok acılar yaşadılar. Bugün Bosna’da bir toplu mezar bulundu. Bu mezardakilerin Bosna için savaşan şehitlerimiz olduğu tespit edildi” dedi.

AKP Bursa Milletvekili Sedat Kızılcıklı ise, “Bu şölenin adeta bir kardeşlik havasına dönüştüğünü görüyorum” dedi.

Bosna Hersek Büyükelçisi Nada Jankoviç de, İnegöl’de olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, “Bizim kültürümüzü yaşattığınız için sizlere teşekkür ederim” dedi.

Genc Gazete Arsiv Haber Mehmet Agar Pita Soleni (6)

Tarihi Bağların Önemi

Doğruyol Partisi Genel Başkanı Mehmet Ağar, etkinliğin Osmanlı tarihinin kurulduğu topraklar üzerinde yapılmasının anlamlı bulduğunu ifade etti. Ağar, “Pita günleri her yıl burada yapılsın, çünkü burası İnegöl, buranın hemen altında Domaniç yaylası var. Türk tarihi için önemli olan bu bölgede cihan imparatorluğunun kurulduğu topraklardır” dedi.

Ağar, Türkiye’nin büyüklüğüne de değinerek, “Türkiye bugün, Edirne’den Kars’a, Van’a, İzmir’den Hakkari’ye kadar olan fiziki şartların ötesinde, Bosna’dan Basra körfezine, Yemen’e kadar Kosava’dan, Taşkent’e, Semerkant’a kadar milli manevi coğrafyanın da aynı zamanda sorumluluğunu hissetmesi gereken büyük bir dünya devletidir” dedi.

Genc Gazete Arsiv Haber Mehmet Agar Pita Soleni (7)

Geleneksel Etkinlikler

İnegöl Kaymakamı Erdoğan Bektaş, şölenin yapıldığı alanın isabetli bir yer olduğunu belirterek, “İnegöl’ün bugün nüfusu 150 bin ise bunda en büyük katkı yine dışarıdan gelen değişik kültürlere ait insanlarımızdır” dedi.

Etkinlik, 2 dernek başkanlarının imzası bulunan teşekkür plaketlerinin misafirlere takdim edilmesiyle sona erdi. Daha sonra İnegöl Mehteri ve İnegöl folklor ekiplerinin gösterileri yapıldı. Piknik havasında geçen organizasyon, akşam saatlerine kadar sürdü.

Genc Gazete Arsiv Haber Mehmet Agar Pita Soleni (9)

ARŞİVDEN HABER: 03 Temmuz 2006

Kaynak: Haber Merkezi