İnsanın her an yanında bulunan ve amellerini kaydeden melekler, İslam inancında önemli bir yere sahiptir. Bu melekler, hem insanı korur hem de yaptığı her şeyi kayda alır.

İslam inancında sıklıkla karşımıza çıkan Kiramen Katibin kavramı, insanları hem merak ettiren hem de düşündüren bir konudur.

"Değerli yazıcılar" anlamına gelen bu meleklerin, insanların tüm söz ve davranışlarını kaydettiğine inanılır.

Peki, bu melekler tam olarak kimdir? Görevleri nelerdir? Ve neden insanlar üzerinde böylesine önemli bir rol oynarlar? Gelin, birlikte bu soruların cevaplarını arayalım.

Tüi̇k Türkiye Nüfus Verilerini Açıkladı

Koruma ve gözetim altındayız

İnsanoğlu hiç bir zaman yalnız değildir aslında. Sahipsiz de değildir. İslam inancına göre, insanın yaptığı her iyilik ve kötülük, melekler tarafından kaydedilir.

Bu melekler, "kirâmen kâtibîn" ve "hafaza melekleri" olarak bilinir.

Kirâmen kâtibîn, insanların amellerini yazmakla görevli olan değerli yazıcılardır. Hafaza melekleri ise, hem amelleri kaydeden hem de insanları koruyan meleklerdir.

insan nüfus (6)

Kirâmen Kâtibîn'in Görevleri ve Önemi

Kur'an-ı Kerim'de kirâmen kâtibîn meleklerinden bahsedilir ve onların insanların yaptıklarını bilen, değerli yazıcılar oldukları vurgulanır.

Kiramen Katibin melekleri, İslam inancında insanların hem sağında hem de solunda bulunarak yaptıkları her şeyi kaydeden meleklerdir. Bu meleklerden biri kişinin iyi amellerini, diğeri ise kötü amellerini yazar.

Bu meleklerin görevleri sadece amelleri kaydetmekle sınırlı değildir; ahiret günü bu amellere şahitlik edecekleri de belirtilmiştir.

insan nüfus (7)

Meleklerin Yazma Görevi Nasıl Gerçekleşir?

İslam alimleri, meleklerin bu yazma görevini nasıl gerçekleştirdiği konusunda kesin bir bilgi olmadığını ifade ederler.

Kesin bir şey var ki bu melekler sahip olduğumuz ve olacağımız kayıt cihazlarından daha üstün bir özelliğe sahipler. Kalbimizde olanlar, düşüncelerimiz, niyetlerimiz dahil herşey sesli ve görüntülü olarak, canlı kayıt altına alınıyor.

Bu melekler hakkında Kuran-ı Kerim'de şöyle buyrulmaktadır:

 “Sûr’a üfürülecek. İşte bu, önceden bildirilen tehdidin gerçekleşeceği gündür. Herkes beraberinde bir sevk edici, bir de şahitlik edici melek ile gelir.” (Kâf, 50/20-21). 
"Hâlbuki sizin üstünüzde hakiki bekçiler ve çok değerli yazıcılar (kirâmen kâtibin) vardır ki, onlar ne yaparsanız bilirler." (el-İnfitâr, 82/11-12)

insan nüfus (9)

Hafaza Melekleri ile Kiramen Katibin Arasındaki İlişki

Bazı kaynaklarda Hafaza melekleri ile Kiramen Katibin meleklerinin aynı olduğu, bazı kaynaklarda ise farklı melekler olduğu belirtilmektedir.

Ancak her iki kavram da insanın amellerinin kaydedilmesi ve korunması anlamına gelmektedir.

insan nüfus (12)

Kiramen Katibin Meleklerinin Görevleri Nelerdir?

  • Amel Defterini Tutmak: İnsanların tüm iyi ve kötü amellerini detaylı bir şekilde kaydetmek.
  • Korumak: İnsanları Allah'ın izni dışında gelebilecek zararlara karşı korumak.
  • Şahitlik Etmek: Kıyamet gününde insanların amellerine şahitlik etmek.

insan nüfus (3)

Hafaza Meleklerinin Görev ve Sorumlulukları

Hafaza melekleri, insanın hem amellerini kaydeden hem de onu koruyan melekler olarak bilinir.

Kur'an-ı Kerim'de bu meleklerin insanın önünde ve arkasında yer aldığı, Allah'ın emriyle onu koruduğu belirtilir.

Bu melekler, insanın hayatını sürekli olarak gözetim altında tutar ve kıyamet günü bu amellerin kaydını sunarlar.

Bu melekler hakkında Kuran-ı Kerim'de şöyle buyrulmaktadır:“İnsanın önünde ve arkasında Allah'ın emriyle onu koruyan takipçiler (melekler) vardır.” (Ra’d, 13/11)

“Yoksa onlar bizim, gizlediklerini ve fısıldaştıklarını işitmediğimizi mi sanıyorlar! Hayır! Doğrusu onların yanındaki elçi meleklerimiz her şeyi kaydediyorlar.” (Zuhruf, 43/80)

“İnsan hiçbir söz söylemez ki onun yanında (yaptıklarını) gözetleyen (ve kaydeden) hazır bir melek bulunmasın. Herkes beraberinde bir sevk edici, bir de şahitlik edici (melek) ile gelir. Arkadaşı (melek), “İşte hep beraber olduğum şahıs burada” der. (Kaf, 50/18, 21, 23)

insan nüfus (1)

Amellerin Kayıt Altına Alınması ve Hesap Günü

İnsanın bütün amellerinin eksiksiz bir şekilde kaydedildiği ve kıyamet günü bu kayıtların insanlara sunulacağı Kur'an-ı Kerim'de belirtilir.

Bazı günahkârların, bu kayıtlardan dolayı hayrete düşeceği ve amellerini inkâr edemeyeceği ifade edilir.

Bu konuda Din İşleri Yüksek Kurulu şu açıklamayı yapmıştır: "Kur’an-ı Kerim’de, insanların bütün amellerinin tam olarak kaydedildiği, (Nebe, 78/29) bunların kıyamet günü insanlara kendilerinin bizzat okumaları için arz edileceği, (İsra, 17/13, 14) bazı günahkârların “Bu nasıl kitapmış! Küçük büyük hiçbir şey bırakmaksızın yaptıklarımızın hepsini sayıp dökmüş!” diyerek hayrete düşecekleri (Kehf, 18/49) şeklinde verilen bilgiler hep hafaza melekleri ve onların görevleriyle alakalıdır."

"Hadislerde de bu meleklerin devamlı insanların beraberinde bulundukları, kişinin her zaman yaptığı ibadetlerden aldığı sevapları o kişi hasta olup yapamadığı zamanlarda da yazmaya devam ettikleri, her ikindi ve sabah namazında Allah Teâlâ’ya insanların durumlarını arz ettikleri haber verilmektedir." (Bkz. Buhari, Mevâkît, 16; Ezan, 3; Dârimî, Rikâk, 56)

insan nüfus (2)

Hafaza Meleklerinin Varlığı İnsana Güç Verir

Hafaza meleklerinin sürekli insanın yanında bulunması, insanın amellerini sürekli gözetim altında tutması, sağlıklı bir kulluk bilinci geliştirmesine ve üstün bir ahlaka sahip olmasına yardımcı olur.

Bu melekler, aynı zamanda insanı korku ve endişelerden korur, ona güç verir.

Sonuç olarak, kirâmen kâtibîn ve hafaza melekleri, insanın hayatında önemli bir yer tutar. Bu meleklerin varlığı, insanların her an gözlem altında olduğunu ve yaptıklarının bir gün karşılığını göreceğini hatırlatır.

Bu bilinçle hareket etmek, insanın hem dünya hayatında hem de ahiret hayatında mutlu olmasını sağlar.

insan nüfus (10)

İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!

Kaynak: www.kurul.diyanet.gov.tr