Aile hekimliğini güçlendiren yeni yönetmelikle hastalara daha fazla zaman ayrılması ve acil servislerdeki yığılmanın önlenmesi hedefleniyor. Yönetmelik, kronik hastalık takibini iyileştirerek sağlık hizmetlerinin daha etkin verilmesine katkı sağlıyor.

Samsun’un İlkadım ilçesi Fevzi Çakmak Mahallesi Dr. Mustafa Deniz Aile Sağlığı Merkezi'nde görev yapan Dr. Mahmut Tanju Memiç, yeni yönetmelikle birlikte aile hekimliğinin hem maddi hem de manevi açıdan daha güçlü hale geldiğini belirtti. Meslekte 36 yıldır hizmet veren Memiç, aile hekimlerinin hastaların ilk durağı olması gerektiğini vurguladı.

"Aile Hekimi İlk Adres Olmalı"

Dr. Mahmut Tanju Memiç, aile sağlığı merkezlerinin her yaş grubuna sağlık hizmeti sunduğunu ve koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında tarama ve izleme yaptıklarını belirtti. Memiç, “Hastalar ilk önce bize gelmeli. Gerekiyorsa biz onları yönlendireceğiz. Ancak birçok kişi direkt acil servislere gidiyor ve bu gereksiz bir yoğunluk yaratıyor. Yeni yönetmelikle aile sağlığı merkezleri daha etkin hale getirildi, bu da acillerdeki yığılmayı azaltacaktır.” ifadelerini kullandı.

Kronik Hastalık Takibi ve Maddi İyileştirme

Yeni yönetmelikle aile hekimlerinin kronik hastalıkların takibine daha fazla odaklanması gerektiğini vurgulayan Memiç, “Bu düzenleme aile hekimliğini kuvvetlendirdi. Hem mesleğimizi daha iyi yapmamıza olanak sağladı hem de yüzde 20-25 oranında maddi iyileştirme getirdi. Yeni yönetmelik, sağlık hizmetlerini hem doktorlar hem de hastalar açısından daha verimli hale getirdi.” dedi.

Hasta Görüşleri

Emekli astsubay Remzi Karakuş, 30 yıldır aynı aile sağlığı merkezine gittiğini ve verilen hizmetten memnun olduğunu belirtti. Karakuş, “Doktorumuz tüm dertlerimize deva oluyor, ilaçlarımızı yazıyor, gerekli bilgileri veriyor. Tahliller ve muayenelerimiz de burada yapılıyor. Her türlü işlemimizi buradan hallediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA