(Şükrü Subaşı ve Ali Erim ile Söyleşi)
16 Aralık 2020 tarihinde; İdmanyurdu Takımının eski futbolcularından, 1932 doğumlu Şükrü Subaşı ve eski yönetim kurulu üyelerinden 1938 doğumlu Ali Erim ile 1950’li yıllar İnegöl’ündeki futbol ortamını konuştuk.
Anılan dönemde Bursa 1. Amatör Küme Futbol Maçları Atatürk Stadında, 2. Amatör Küme Futbol maçları ise Merinos ve Veledrom Sahalarında oynanmaktadır. Bursa’daki maçlarda banyo parası olarak 15-20 TL verilir, kişi bu parayla ayrıca karnını da doyurabilirmiş. Maçtan sonra Bursa’daki İnegöllülerin, takımı Bursa’nın önemli mekânlarında misafir ettikleri de olurmuş.
İlçedeki özel maçlar ve turnuvalar ise Kavaklaraltı Sahasında oynanıyor. Çevre duvarları ve tribünleri 1967 yılında tamamlanıp stadyuma dönüştürülen saha o zamanlar Doğu-Batı istikametinde olup sonrasında Kuzey-Güney istikametine çevrilmiştir. İdmanyurdu takımı Kavaklaraltı Sahasını aynı zamanda antrenman sahası olarak da kullanmaktadır.
Eski bir mesire alanı olan Kavaklaraltı’nda mesire geleneği de devam ediyor olup hasırını, kilimini alan ilçe halkı futbol sahasının yakınlarında piknik de yapmaktadır.Futbolcular çoğunlukla çalışan kimseler oldukları için gece koşuları yaparlarmış. Yakın köylere genellikle de Hamzabey’e topluca gidilip gelinirmiş. Gece koşularının başlangıç ve bitiş noktası Sinanbey Mahallesi Letafet Sokaktaki Kaptan’ın Hamamı olurmuş.
Sporcu sayısı fena sayılmazmış. Aynı anda iki takım olacak kadar sporcumuz varmış. Dönemin yerel gazetelerinde iki takım halindeki özel maç haberlerine sıkça rastlanmaktadır. Kösele, çivili kramponlar kullandıkları için, birçok maçtan sonra ayaklarının kanlar içinde kaldıkları olurmuş. Ayakkabıları; İnegöllü Örhan ve Eyüp Ustalar yapar ve tamir ederlermiş.
İdmanyurdu takımı olarak ilk eşofmanlarına ise 1961 yılı 19 Mayıs töreninde sahip olmuşlar. Antrenörlük görevi ise takımın ağabeylerine düşermiş, antrenmanın bir kısmını bir ağabeyin, bir diğer kısmını ise bir başka ağabeyin üstlendiği olurmuş. Diplomalı tek antrenörleri ise eski bir İstanbulsporlu futbolcu olmuş.
Kısa bir süre ücretsiz ve gönüllü olarak İstanbul’dan gelerek İdmanyurdu’nu çalıştırmış. Şükrü Subaşı amcamız; Muhtar Tucaltan Galatasaray, Şevket Yorulmaz Beşiktaş,
Seracettin Kırklar Fenerbahçe gibi üç büyükler forması giymiş önemli futbolcularla Bursa Amatör Kümesinde defalarca karşı karşıya oynamanın haklı gururunu taşıyordu.
Beşiktaş ve Karşıyaka formaları giyen Erol Erkal, Gençlerbirliği forması giyen Zeynel Soyuer gibi futbolcularla takım arkadaşlığı yapmıştı. Anılan dönemde takım arkadaşlığı yaptığı Hıfzı Doğdubay, İsmet Yaman (Çapar), Enver Şenol gibi birçok arkadaşlarının da isteseler profesyonel takımlarda oynayabileceklerini düşünüyordu.
Ali Erim amcamız ise gelecek kaygısı taşımamaları için isteyen futbolcuların mutlaka bir kamu işine yerleştirildiğini örnekleriyle anlattı. 1963-1964 senesi İdmanyurdu forması giyen Vedat Ökyar’ın kardeşi Raif Ökyar’ın da babası Rahmi Ökyar tarafından ertesi yıl kulübe getirildiğini ve Öğlum Raif’in de sizde oynamasını istiyorum diyerek lisans çıkarıldığını, İnegöl dışındaki birçok tanınmış futbolcunun ise İnegöl takımlarında forma giymek için çaba sarf ettiklerini görerek anılan dönemi kıvanarak hatırladığını belirtti.
TURHAN ŞAHİN'İN İNEGÖL'DE FUTBOLUN 100 YILI isimli eserinden düzenlenip yayına hazırlanmıştır.