BEŞİKTAŞ İNEGÖL’DE

1935 yılından itibaren Fenerbahçe, Karagümrük, Vefa, İstanbulspor gibi ülke futbolunun önde gelen takımlarının ilçeye getirilip ilçe takımları ile “Dostluk Maçları” yaptıklarını biliyoruz. 1948 yılında da Beşiktaş takımı ilçemize gelmiş ve İdmanyurdu takımı ile karşılaşmıştır.

29.06.2017 tarihinde konuyu görüştüğüm Bülent Saraç “İlçemizde deri ticareti ve saraçlık yapan babam İsmail Saraç, Beşiktaş Yönetim Kurulu U yeliği yapan deri tüccarı dostu ile temasa geçerek Beşiktaş Takımının İnegöl’e gelip İdmanyurdu Takımı ile bir Dostluk Maçı yapmasını organize etmiştir. Günün anlamına uygun olarak başlama vuruşu da babam İsmail Saraç tarafından yapılmıştır” bilgisini vermişti.

Aynı şekilde Reşat Günel de Boğaziçi Lisesi’nde öğrencilik yaptığı 1950’li yılların başlarında okuldan ve İstanbul’dan arkadaşları Fenerbahçe’den Şükrü Ersoy, Ergun Öztuna ve Beşiktaş’tan Fuat ve Aliihsan Karayiğit gibi arkadaşları ile İnegöl’e geldiklerini Kavaklaraltı Çayırında İnegöllü arkadaşları ile karma maç yaptıklarını, maçtan sonra da İshakpaşa Camiine yakın bir hamam da banyolarını yapıp yeniden İstanbul’a döndüklerini anlatmıştı.

Yaşadığı şehre aidiyet duygusunun güzel bir sonucu olarak ilçemizin geçmişinde yer alan iki güzel gün olarak her zaman hatırlanacaktır. Yazıyı sosyal medyada paylaştığımda Şükrü Kelebek “Doğanspor’dan babamın (Halil Kelebek) da oynadığı maçın skoru BJK 3-1 İdmanyurdu’dur.  Beşiktaş’ın Antrenörü ise Baba Hakkı Yeten’dir. Maçın hikâyesini Cemal Ağabey (Peşteli) anlatmıştı.

İdmanyurdu maçın ilk yarısı güzel oynayarak çok sıkıştırmış, Baba Hakkı çok sinirlenmiş, devre 0-0 bitince de kaptanı arabanın yanına çağırmış, (Beşiktaşlılar arabada soyunmuşlar) kaptan esas duruşta. Ne biçim oynuyorsunuz, eğer bu kasaba takımına yenilirseniz sizi bırakacağım, otobüsle elbiselerinizi alıp gideceğim demiş. İkinci devre başlıyor ve 60’lı dakikalarda Beşiktaş bir gol atıyor, 75’lerde bir gol daha atıyor.

 İdmanyurdu penaltı kazanıyor. Ahmet Özaras (Yirmialtı Ahmet) gole çevirince 2-1. Baba Hakkı küplere binmiş, son dakikalara yakın Beşiktaş bir gol daha atıyor ve maç 3-1 BJK’nin galibiyeti ile sonuçlanıyor” katkısında bulundu. 1936 doğumlu Nizami Erim ise “Teşekkürler Şükrü Kelebek, anlattıklarının hepsi doğru, maçı da arkadaşım Cemal Doğu ile seyretmiştim” bilgisini ekledi.

Genc Gazete Besiktas Inegol

TURHAN ŞAHİN'İN İNEGÖL'DE FUTBOLUN 100 YILI isimli eserinden düzenlenip yayına hazırlanmıştır.

Kaynak: gencgazete.net