Günümüz dünyasında en küçük şirketten en büyük kartele kadar kurumların misyon ve vizyonları vardır.Vizyon(Ufuk) bir işletmenin gelecekte nasıl bir konuma ulaşmak istediğini ve neyi başarmak istediğini ifade eder.İyi bir vizyon işletmeye yol gösterir çalışanlara ilham verir ve işletmenin sürdürülebilir biçimde büyümesini Sağlar.Mesele vizyon olması değil mesele vizyona bütün çalışanların inanması ve sahiplenmesidir. O zaman vizyon gerçekleşir, gerçekleşmeyen vizyon halüsinasyondur. Vizyon devletler için de vardır her devletin gizli açık bir vizyonu vardır.Tarih boyunca Türk devletlerinin bir ‘’kızıl elması’’ olmuştur; kızıl elma ‘’ulaşılması gereken bir yeri, fethedilmesi gereken bir beldeyi, ifade ettiği gibi kimi zaman bir devlet kurma idealini, kimi zaman cihan hakimiyeti idealini, kimi zaman Türk birliği idealini ifade etmiştir.Yeni ülkeler fethetme, cihanı yönetme, âleme nizam verme, İ’la-yi kelimetullah olmuştur.
Birinci Dünya Savaşından sonra ulus devletlerin yaygınlaşması sonrası, devletler vizyonlarını kendi ülkeleri için belirlemişlerdir. Yeni idealler ekonomik büyüme,fert başına düşen milli gelir, daha çağdaş daha yaşanabilir bir ülke ,hukukun üstünlüğü, insan hakları temelinde temel hak ve hürriyetler ülke vizyonu haline getirilmiştir. Genç Türkiye Cumhuriyeti’nin vizyonu ‘’ çağdaş medeniyet seviyesinin üzerine çıkmaktır’’ Atatürk’ün ölümünden sonra gelen hükümetler de çatı vizyonunun altında kendince yeni vizyonlar eklemişlerdir. Menderes‘le başlayan merkez sağ hükümetlerin ‘’Büyük Türkiye’’ vizyonu hala devam etmektedir.Ancak sorun şudur ki iktidarların vizyonları Türk milletini inandırdıkları ölçüde başarılı olmuştur.Benimsenen vizyon doğrultusunda yaptıkları eserleri de millet sahiplenmiştir.Millet olmanın en önemli özelliği Tasada ve Kıvanç’ta bir olmaktır. Türk milleti büyük felaketler karşısında bir olmayı başarmıştır, önemli olan Kıvanç’ta bir olabiliyor muyuz .Eskiden Türk milleti ülkenin vizyonunu bilirdi ve bu uğurda fedakarlıklar yapardı.Ülkemizde üretilen bir ürün yapılan bir köprü ,fabrika, tünel her neyse bütün toplum katmanlarınca sevinçle karşılanır mutlu olunurdu.
Yöneticiler de bu güzellikleri milletle paylaşmayı başarırlardı GAP la (Fırat- Dicle Havzası'nda sulama ve hidroelektrik enerji üretimine yönelik 22 baraj, 19 hidroelektrik santrali ile 1,8 milyon hektar alanda sulama yatırımlarının yapımı) . övünmeyen Boğaziçi köprüsü ile Fatih Sultan Mehmet köprüsü ile F-16 uçaklarıyla Atatürk havaalanıyla gurur duymayan insan göremezdiniz. Devlette devamlılık vardır her iktidar kendi döneminin şartları içinde, kapasitesi ve vizyonuyla bir şeyler yapmaya gayret ederler. Hiçbir iktidar ülkeyi yıkmak için gelmez gücü nispetinde millete hizmetini yapar. Hükümetler milletin vergileri ile oluşan bütçelerle yatırım yaparlar. Bütçe yetmiyorsa millet adına borç alırlar, bu borçları da yine bu asil millet ve evlatları öder. Dolayısıyla ülkeye ve millete yararlı bir iş yapılıyorsa; bunda Türk milletinin alın teri ,gözyaşı,fedakarlığı vardır.Payı olduğu için mutlu olması ve gurur duyması gerekir.Ama milletin vergileriyle yapılan her şeyin üzerine bir avuç siyasi sos koyarsanız bu milletin tasada kıvanç’ta bir olma duygusunu zedelersiniz.
Değerli bir vekilimizin dediği gibi ‘’eskiden bu ülkede traktör yoktu traktör üretimi yoktu bu ülkede.’’ Nasıl yapılmış sa Uçak fabrikası 1936 da, traktör fabrikası 1955 te, TUSAŞ‘ı (uzay Sanayi) 1973’te F 16 için TAİ 1984’te Tersanecilik 1081’de( Çakabey) Tank Palet fabrikası 1973’te Aselsan 1975’te Roketsan 1988’de kurulmuştur. Türk malı Devrim arabaları (129 günde) 1961’de yapılmıştır 1966’da Koç Holding’le Anadol, 2023’te Anadolu grubu, BMC ,Turkcell, zorlu Holding, tobb ortaklığıyla TOGG yapılmıştır. Bu güzel ülkeye ve Türk milletinin hayrına kim bir çivi çakmışsa Allah razı olsun acılar(tasa) paylaşıldıkça azalır, güzellikler(kıvanç) paylaşıldıkça artar.
Sağlıkla kalın iyi haftalar diliyorum.