Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nın girişimiyle başlatılan çalışmalar sonucunda, Erzurum burması coğrafi işaret belgesi aldı. Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammed Zeki Durak, düzenlenen törende belgeyi Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Saim Özakalın, Ticaret Borsası Başkanı Hakan Oral ve Kuyumcular Odası Başkanı Özkan Koçak’a teslim etti.
“Coğrafi İşarette Çin’den Sonra İkinciyiz”
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammed Zeki Durak, Erzurum burmasının tescil edilmesinin büyük bir adım olduğunu belirterek, "Türkiye genelinde toplam bin 694 coğrafi tescilli ürünümüz var. Coğrafi işaret alanında dünyada Çin'den sonra ikinci sıradayız. Bu da gösteriyor ki büyük bir potansiyele sahibiz" dedi.
Erzurum’dan AB’ye 3 Başvuru
Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakan Oral, kentin coğrafi işaretli 60 ürünü olduğunu ve su böreği, civil peynir ve göğermiş peynir için Avrupa Birliği'nden tescil almak amacıyla girişimlerin sürdüğünü belirtti.
El Sanatlarının Değeri Artıyor
Kuyumcular Odası Başkanı Özkan Koçak, Erzurum burmasının yüzlerce yıllık el sanatları geleneğini yansıttığını vurgulayarak, "22 ayar altından yapılan burma bilezikler, düğünlerin ve özel günlerin vazgeçilmezi olmaya devam ediyor" dedi.
Erzurum Burması Nasıl Yapılıyor?
Kuyumcu ve altın imalatçısı Zülküf Uçan, Erzurum burmasının genellikle 2 veya 4 telden oluştuğunu ve özel işçilik gerektirdiğini belirtti. Takının en belirgin özellikleri arasında burulmuş altın teller, kordon yapısı, kaş ve toka detayları öne çıkıyor.