Ev telefonlarının her koşulda çalışma sırrı

Telefon sisteminin basit yapısı sayesinde, cereyan kesildiğinde bile çalışmaya devam eder. Telefonlar santrallerden gelen akımla çalışır ve yedek batarya sistemleriyle desteklenir.

Ev Telefonu, evimizdeki en basit cihazlardan biridir. Temel yapısı yüzyıldan fazladır değişmemiştir. 1920'li yıllardan kalma bir antika telefon bile bugün fişe takıldığında çalışır. Telefon sisteminin bu kadar basit ve etkili olması, cereyan kesildiğinde bile çalışmaya devam etmesini sağlar.

Genc Gazete Eski Telefon Sehir Kodlari Antika Telefon (1) 1 11Zon

Ev Telefonunun Basit Yapısı

Telefonlarımızı duvardaki duylara ve oradan da santrallere bağlayan iki kablo vardır. Genellikle biri kırmızı, diğeri yeşil olan bu kablolar, telefonun çalışmasını sağlar. Yeşil kablo konuşma için ortak hat olup, kırmızı kablo ile santralden telefonumuza 6 ile 12 volt arasında, 30 miliamper seviyesinde bir akım gelir.

Genc Gazete Eski Telefon Sehir Kodlari Antika Telefon (2) 2 11Zon

Basit Bir Ev Telefonu Nasıl Çalışır?

Basit bir granüllü ahizeye sahipseniz, sesinizin dalgaları bu granülleri az veya çok sıkıştırarak, santralden kırmızı kablo ile verilen yaklaşık 9 voltluk akımın karşı tarafa değişik kuvvetlerle gitmesini sağlar. Karşı tarafta kulaklıkta da bu değişik akımlar titreşim yolu ile sese çevrilir.

Genc Gazete Eski Telefon Sehir Kodlari Antika Telefon (4) 4 11Zon

Telefon konuşmasını ileten bu çok zayıf akımı çok uzaklara taşıyabilmek için bir frekans limitlemesi yapılmıştır. Yani frekans olarak 400 saykılın altında ve 3400 saykılın üstündeki sesleri sistem kabul etmez, yok farz eder. Bu nedenledir ki, bazılarının sesleri telefonda daha farklı gelir.

Genc Gazete Eski Telefon Sehir Kodlari Antika Telefon (6) 6 11Zon

Cereyan Kesilirse Ne Olur?

Telefonun çalışabilmesi için gerekli 6-12 volt akımın telefon santralından gelen bakır telle sağlandığını belirtmiştik. Bu nedenle evinizde cereyan kesilse bile, telefona gerekli akım santralden sağlandığı için çalışmaya devam edecektir. Peki, telefon santralının cereyanı kesilirse ne olur? Bu duruma karşı santrallerde çok büyük bir batarya sistemi bulunmaktadır. Ayrıca bir de yedek elektrik jeneratörü vardır ki, cereyanın kesilme durumunda bütün telefon şebekelerini beslerler ve telefonların çalışmalarını sağlarlar.

Genc Gazete Eski Telefon Sehir Kodlari Antika Telefon (5) 5 11Zon

Eski telefonların çalışma prensipleri, temel ve basit yapıları sayesinde günümüzde bile işlevselliğini korumaktadır. Modern teknolojilere rağmen, bu temel yapı sayesinde iletişim her koşulda devam edebilir.

Genc Gazete Eski Telefon Sehir Kodlari Antika Telefon (8) 8 11Zon

Kaynak: Haber Merkezi