İMOS gibi değişik şehirlerde oluşturulan Mobilya Sanayicileri derneklerinden bazıları ile bir araya gelerek MOSFED isimli federasyonun kurulmasına öncülük etmişler ve başkan olarak da İnegöl'lü bir iş insanının seçtirilmesini  başarmışlardır.

Bu federasyon aynı zamanda Türkiye'nin sayılı fuarlarından biri olan İstanbul Fuarının da organizasyonunun başına geçmiştir.

İçerde rekabet içinde olsalar bile dışarıda kenetlenmeyi devam ettiren İnegöl'lüler, İstanbul İhracatçılar Birliğine bağlı , Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçılar Birliği Başkanlığına hemşehrilerimizden birini getirmek için, koordineli bir çalışma yaparak, onlarca otobüs ile oy kullanmaya gitmişlerdir.

Aynı iş insanımız, daha sonraki yıllarda, bugün hâlâ görev yaptığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan vekiliğine seçilmiştir.

O yıllarda her kurum, kişi, topluluk, kim varsa istişare kültürünü en üst düzeyde kullanan ve her ortama olumlu sinerji veren bu kurul, şehrin ortak aklı ile yetkililerin ve gönüllülerin bir arada uyum içinde çalışması neticesinde, 2004 yılında 20 milyon dolar olan ihracatımızı 2014 yılında 380 milyon dolara çıkararak 19 kat arttırmayı başarmıştır.

İç piyasada da yüzde 20' lik payımızın yüzde 38' lere çıktığı görülmüştür.

Yapılan bu gönüllü faaliyetler sonucunda belirli bir seviyeye gelen İnegöl Mobilyası dizayn ve kalitesi ile de imajını hakettiği seviyelere yükseltmiş oldu.

İMOS olarak İnegöl Mobilyasının kalitesini belirlemek için, 18 maddelik bir "İnegöl Mobilyası Anayasası" nı Türk Patent Enstitüsü' ne tescil ettirdiler.

Akabinde, bir ansiklopedi kalınlığında olması düşünülen, yasaları oluşturmak için, sektörün her alanının uzmanları ve usta olmuş kişileri ile görüşmeler yaparak  kayıt altına aldılar.

Ayrıca İnegöl Mobilyasını bir sistem içine alınabilmesi için 'kümeleşme" adı ile dünyanın bir çok yerinde başarılı olmuş bir projeyi geliştirmeye çabaladılar.

İnegöl' deki mobilya işletmelerini Nar logosu altında birleştirerek tek bir firma gibi hareket etme başarısı, çok ortaklı bir uluslararası mobilya pazarlama şirketi kurulması fikrini de geliştirmişti.

Bunun dışında daha bir çok fikir istişare edilmiş hayata geçirilme aşamaları sıraya konmuştu.

Yıllara sarih, yapılan bu çalışmalardan edinilen başarılardan sonra, görev süresi dolan bu gönüllü grup, bayrağı, sektöre yeni heyecanlar, yeni projeler katılması için, yine gönüllü yeni bir kurula devretti.

İnegöl Mobilyası yapılan bu planlı çalışmalar neticesinde öyle bir boyuta geldi ki; 2004' te resmileşen MODEF, ardından İMTG ve İMOS, daha sonraları, MOBİLYUM, İMOTİM, ERTUĞRULGAZİ CADDESİ, MOBİLİVODA ve BEYAZ DÜNYA gibi kendi yönetim ve karar mekanizmalarını oluşturan kooperatif, şirket yada dernekler kuruldu.

NEDİM BAYRAM