Toplanan objelerden, tarihi ve antika değeri olanların, resmi kayıt altına alınması için zorunlu olan ve Kültür Bakanlığı tarafından verilen, noter tasdikli "Etnoğrafik Eser Kayıt Defteri" ni alabilme şartları, bir bir yerine getirilmiştir.

Hatta bu kayıt defterinin haricinde, diğer özel müzelerin hiçbirinde olmayan, müzelerimize yine çok değerli bir ayrıcalık katan,

"Arkeolojik Eser Kayıt Defteri" ile "Nümismatik Eser Kayıt Defteri"nin de izinleri, yoğun çabalarla alınarak, tarihsel her türlü eşyayı kayıt etme ve sergileme yetkisine haiz olmuştur.

"İNEGÖL KENT MÜZESİ" ve akabinde "MOBİLYA VE AĞAÇ SANAYİ MÜZESİ" için yapılan ruhsat başvurularının onayları, projeler devam ederken, zaman zaman yapılan inceleme ve kontrollerden sonra,  uygunluklarının tasdik edilmesi üç sene sürmüştür.

Bu işlemlerin uygulanması; projelerimizi, "Köy Evi", "Kültür Evi", "Belediye Evi" gibi kültürel resmi sıfatı olmayan ibarelerden ayırarak, Kültür Bakanlığı tarafından "MÜZE" olarak tasdik edilmiş resmi kimliği ile, bir baş yapıta dönüştürmüştür.

Belki de şimdi gülüp geçeceğimiz, eksiklikleri, aksaklıkları, imkansızlıkları, hatta bazen alaya alınmamıza rağmen, hiç kimseye belli etmeden, azimle, sabırla ve inanç ile görev aldığımız,

tüm Türkiye'ye örnek ve model olan, meşakkatini yaşamadan anlayamayacağınız, bu müze kurulum çalışmaları, komisyon üyelerimiz ile beraber,

belleğimizi, bilgi, birikim ve tecrübe olarak daha da pekiştirmiş ve sonraları şehrimizde yapılan, bir çok büyük projelerin başında, görev alma  liyakatına bizleri ulaştırmıştır.

Zaman zaman müzelere ziyarete gelen uzmanlarca, hem restorasyonu yapılmış bina, hem de içinde sergilenen eşyalar açısından; "değerleri milyon dolarlar ile bile ölçülemez" diye tabir ettikleri bu projelerin,

gönüllülük esasına göre en az maliyet ile başarılı bir şekilde tamamlanması ve bilahare, Avrupa Müzeler Akademisinden ödül alması, bizler için ayrıca bir gurur kaynağı olmuştur.

 2009’ da açılan KENT MÜZESİ ve 2014' te açılan MOBİLYA VE AĞAÇ SANAYİ MÜZESİ' nin bugün itibari ile ziyaretçi sayısının bir milyonu aştığını  görmek, bizleri ziyadesi ile mutlu etmektedir.

Bu vesile ile merhumlar SERDAR RUBACI ve Ali Rıza ALEMDAR  nezdinde

EMEĞİ GEÇEN HERKESE TEŞEKKÜRLERİMLE...

NEDİM BAYRAM