Zamanın Belediye Başkanı Alinur AKTAŞ' ın istekleri doğrultusunda, 2005 yılında, oy birliği ile alınan Meclis Kararı ile, Kamuoyunda hâlâ, en çok ses getiren projelerden biri olduğuna inandığımız, müze çalışmaları için, isimleri önceden belirlenmiş olan, proje konularına hakim, birikimli ve tecrübeli, 5 kişilik resmi bir komisyonun teşkil edilmesi onaylanmıştır.
5 kişi ile başladığımız bu gönüllü proje de 15' lere, 15’lerden 15.000’lere çıktık.150.000’lere çok kısa sürede ulaştık. Herkes o kadar çok inanmıştı ki bu projeye sonunda tüm İNEGÖL sahip çıktı. Merkezi, köyleri, beldeleri, işçisi, çiftçisi, esnafı, işadamı, memuru, doktoru, avukatı, sanatçısı, sağ sol farketmeden siyasetçisi velhasıl isimlerini sayamadığım bu zincir halkalarının NİCELERİ...
Bu halkaları birleştirme görevi bizlere verilmişti belki ama esas alkışı hakeden “dünyada gönüllülük esasına dayalı projelerin ne kadar hızlı, güzel ve başarılı olduğu” tezini kanıtlayan ve bizlere her konuda yardımcı olup desteklerini esirgemeyen İNEGÖL’ lü hemşehrilerimizdir.
Öncelikle, 'ben değil, biz,' mantığı ile yola çıkan, bu, gönüllü komisyon üyeleri, bütün önceliklerini geri plana itip, bu projenin ve akabinde 3-4 gönüllü takviyesi ile de Mobilya Müzesi projesinin tamamlanması için, gece gündüz yaklaşık 8 sene gayret sarfetmişlerdir.
Ayrıca resmi olarak işe başlayan, tarih, sanat tarihi ve arkeoloji bölümü mezunu kardeşlerimiz, akademik çalışmalarımızı kolaylaştırmış ve projeye hız kazandırmışlardır. "Alaylı" komisyon üyeleri ile beraber, projenin tamamlanmasına katkı koyan, zamanla müzecilik konusunda uzmanlaşarak, bizlerden aldıkları görevleri başarılı bir şekilde devam ettiren, "Mektepli" kardeşlerimiz de, bizler için birer kıvanç kaynağı olmuştur.
Bu zaman sürecinde, yaklaşık 6.000 kilometreden fazla yolu, şehir içindeki köy ve beldelerde, bunun iki katından fazla yolu da, diğer şehirlerde yaşayan hemşehrilerimiz ile, bizzat görüşmek ve materyal toplamak için katetmişlerdir. 3.500' den fazla kişi ile bire bir sözlü tarih çalışması yapılmış, İnegöl' ün tarihi ile ilgili ellerinde bulunan çok değerli eşyaları da, özel gayretlerimiz sonucu çok yoğun çabalar ile ikna edilerek, "Müze Projesi" kayıtlarına tamamı ile bağış olarak eklenmiştir.
Müzeler Arşivlerinde, sayıları onbinlerle telaffuz edilen ,bilgi, belge, fotoğraf, obje ve materyallerin, gerektiğinde satın alınabilmesi için, tahsis edilen bütçenin bile, bir lirasına dahi dokunmadan, belediyemize hiç bir maddi külfet yükletmeden kazandırmışlardır.
Komisyonumuz bu çalışmaları çok yönlü yürütmüştür. Bir taraftan bilgi, belge, fotoğraf ve objeler toplarken, bir taraftan da gidilen yerel bölgelerin özellikleri, varsa doğa tarihi, arkeolojik tarihi, kültürü, folkloru, nüfus yapısı, etnik özellikleri, düğünleri, gelenek ve görenekleri, hatta tarihsel mezar taşlarına kadar araştırmalarını derinleştirmiş ve bütün bilgileri kurulan müzenin belleğine aktarmışlardır.
Başarılı, detaylı ve düzenli bir şekilde tasnif edilen, bu bilgi ve belgeler, hem müze kurulum hikayesi, hem de Inegöl' ün her alandaki tarihsel süreci ile ilgili, her türlü akademik tez yazılabilmesine imkan sağlamıştır. (DEVAM EDECEK)
NEDİM BAYRAM