19.02.1959 tarihli Bizim İnegöl gazetesi “Futbol, Yeniceköy’de 1954 yılında, Yenice İlkokulu Başöğretmeni Refik Bilge’nin gayretli çalışması sonucunda kurulmuştur” yazıyor.  Belde ve köylerimizdeki bilinen en eski kulüp yapılanması budur.

22 Aralık 1966’da ilçede Erkek Sanat Ökulu Bahçesinde düzenlenen dörtlü turnuvada Erkek Sanat Ökulu takımı ile birlikte Kurşunlu kasabası, Alibeyköy ve Küçükyenice köyü takımları yer aldılar. Aynı şekilde 29 Nisan 1970 tarihinde İnegöl Türk Ticaret Bankası Şubesinin dü-
zenlediği turnuvada Alibeyköy, Kurşunlu kasabası, Yenicemüslim, Örtaköy, Hasanpaşa, Yenice kasabası, Boğazköy, Edebey takımları katılmıştır.  12 Nisan 1973 tarihli, belde ve köy takımlarımız için düzenlenen Kaymakamlık Kupası Maçlarına katılan takım sayısı 13’tür.

Görüldüğü gibi belde ve köylerimizde, 1950 ve 1960’lı yıllar, takım oluşumları ve kulüpleşme çalışmaları devam etmiş. 1970’li yıllardan itibaren, ilçedeki gayri federe turnuvalarda köy ve belde takımlarımız da sıkça yer almışlardır.Köylerimizde de gayri federe köy turnuvaları düzenleniyordu. Ya da iki komşu köy hafta sonları köylerinde karşılıklı futbol maçları organize ederek futbol oynamayı sürdürdüler

1970-1990 Yılları Futbolda Faaliyetleri Görülen Belde ve Köy Takımlarımız: Akbaşlar, Akhisar, Akıncılar, Alanyurt, Alibeyköy, Aşağıballık, Bekceviz (Şehitler), Bilal, Boğazköy, Cerrah, Çeltikçi, Çitli, Deydinler, Dipsizgöl, Edebey, Eymir, Halhalca, Hamzabey, Hasanpaşa, Hayriye, Hocaköy, İsaören, Kozluca, Kulaca, Kurşunlu (Belde), Küçükyenice (Yenice Müslim), Örtaköy, Sungurpaşa, Süle, Süpürtü, Şipali, Tahtaköprü, Yenice (Belde), Yenice Akın, Yiğitköy, Yukarıballık’tır.

2022 yılına gelindiğinde Gayrifedere turnuvalarda yer alan belde ve köy takımı sayısı 35’in üzerindedir. Köylerin büyük bölümü, müsabaka yaparken ilçe merkezindeki çayırlık alanları kullandıkları için 1990’lı yıllardan itibaren gayri federe futbol, köylerde de gerileme sürecine girdi. Köyden kente göçün hızlanması da etkili oluyordu tabii ki. Halı sahalar köy insanının da kolayına gelmişti. Bir minibüse atlayıp ilçede futbol oynayıp köylerine dönenlerin sayısı hiçte az sayılmazdı.

Taşımalı eğitim ve öğretime geçilmesi sonrası futbol oynama konusunda köy gençlerine geçmişte önderlik eden öğretmenler de artık köyde yaşamıyordu.
Futboldaki gerileme süreci devam etse de sona ermedi. Öva köyleri merkezli turnuvalar yine de düzenlenmeye devam etti. “Büyükşehir Yasası”nın 2014’de yürürlüğe girmesi sonrası köylerimiz de mahalle statüsüne dönüşünce futbol sahalarına İnegöl Belediyesince yapılan saha düzenlemeleri ve bakımlar futbol oynanabilen alanların artmasına ve sahaların kalitesinin yükselmesini sağladı.

Çitli Sahası 2019 yılından itibaren aydınlatma tesisatı oluşturulduğu için gece maçları da oynanabildi.Futbol Turnuvası düzenlemenin ya da düzenlenen bir turnuvaya katılmanın köy gençlerinin sosyalleşmesine, köye aidiyet duygusunun artmasına katkısı büyüktür.Aynı şekilde turnuvaya katılan köyler arasındaki yakınlaşmaya katkı yaptığı da muhakkaktır. Bunu gören kamu yöneticileri ve sivil toplum örgütleri de ön ayak olarak köylerimizde futbol oynamayı geliştiren turnuvalar düzenlediler.

Belde ve köylerimizdeki 1990’li ve 2000’li yıllardaki turnuva ve takım sayısındaki gerileme 2010’lu yıllardan itibaren artışa dönüştü. Amatör ve profesyonel sezonların sonrasında düzenlenen turnuvalarda birçok amatör ve profesyonel futbolcu belde ve köy takımlarımızda futbol oynadılar.
Nisan 2017’de Çitli Mahallemizdeki bir turnuvada Afrika Mali’li Futbolcu Diakite’de forma giydi. Diakite’nin ülkemizdeki bir köy turnuvasında oynatılan ilk Afrikalı futbolcu olduğu haberleri ulusal basında yer aldı.

Nisan, Mayıs ve Eylül, Ekim ayları turnuvalar için en fazla tercih edilen zaman dilimleri oldu. Çitli, Alibeyköy, Hasanpaşa, Kurşunlu, Akbaşlar; turnuvalara en fazla ev sahipliği yapan merkezler olarak öne çıktılar. Caner Çakmak, Gökay Uslu, Ahmet Akbay, Yüksel Dere gibi isimler anısına turnuvalar düzenlendi. Geleneksel halde on yılın üzerinde sürdürülen turnuvalar da oldu. İnegöl dışındaki yerleşim birimlerinden katılan takımlar da oluyordu.

TURHAN ŞAHİN'İN İNEGÖL'DE FUTBOLUN 100 YILI isimli eserinden düzenlenip yayına hazırlanmıştır.