Oynayana olduğu kadar izleyene de zevk veren bir spor dalı olan futbol; bir yarışma olduğu kadar, insanları eğlendiren, kitleleri peşinden sürükleyen bir gösteridir.

Kapımızın önünde oynayan mahallemizin çocuklarını izlemekten zevk aldığımız gibi haritada yerini bilmediğimiz bir coğrafyanın sporcularını da, izlemekten zevk alabiliriz.

Futbolseverler günümüzde ‘medya seyircisi, seyirci, taraftar’ olarak üç grupta tanımlanabilir.

Medya seyircileri daha çok endüstriyel futbolun etkisinde olup müş-
teri olarak tanımlanabilirler. Seyirci, kulüp temelli ilişkileri olmayıp kendi arkadaş grubuyla maç izleyenlerdir.

Taraftarlık ise sosyal ilişki ağları içerisinde olmayı gerektirmektedir. Tribünün müdavimleri olup, dönem dönem zayıflasa da tribünle ilişkiyi
kaybetmezler.

İnegöl’de “Medya Seyircisi” olarak tanımlanabilecek kitle, Endüstriyel Futbolu takip ettiği kadar ilçe futbolu ile de ilgili olmuştur.  İnegölspor’un o sezon ligde iyi gidip gitmediği hemen bütün futbolseverlerce bilinir.

Yerel medyamız bir görev sorumluluğu içinde ilçe futbolunu düzenli olarak haber yapar. Medya ve sosyal medya marifetiyle de kulüplerin aktivitelerinden haberdar olunur.

Amatör takımlarımızın performanslarını takip eden geniş bir kitle ilçemizde her zaman vardır. İnegölspor ve ilçedeki amatör takımların farklı yaş gruplarında müsabakalara katılmaları, Yaz Spor Ökulları gibi aktiviteler geniş bir sporcu kitlesi ve aileleri ile irtibat oluşmasını sağlar.

Takımdaki sporcuların okuduğu okullar ve oynadıkları okul takımlarıyla da kulüplerimizin ilişkisi oluşur. Bütün bunlar, ilçedeki medya seyircisi kitleyi
aynı zamanda ilçe futbolunun da izleyicisi yapmaktadır.

İlçede faaliyeti bulunan ulusal takımların taraftar dernekleri de ilçe futbolundan uzak değildirler. “Seyirci” ilk günden itibaren ilçe futbolunun lokomotifidir. 1923 yılından itibaren, Kavaklaraltı Çayırında oynanan futbol maçlarını İnegöl insanı severek izlemiştir.

 15 Ağustos 1937 tarihli Son Yarımay dergisi, İnegöl ve Bursa Halkevleri arasında oynanan futbol maçını halktan binlerce kişinin izlediğini belirtiyor. Binlerce kişinin önemli bir kısmı görev sayıp Halkevi etkinliğine katılmış olsa da önemli bir kısmı da maçı izlemeye gelen futbolseverlerdir.

1949-1950 sezonu başlayan Bursa Amatör Küme Futbol Maçlarında İnegöl takımlarının maçlarını izlemek üzere her sezon, yüzlerce kişi haftalarca Bursa’ya maç izlemeye gittiler.


Mahmudiye Çayırı, Güven Sahası, Birlik Sahası, Erkek Sanat Okulu Bahçesi, Mesudiye Çayırı gibi futbol mekânlarında oynanan Gayri Federe maçlarda dahi her zaman önemli sayıda izleyici olmuştur.

Köylerden ilçe merkezinde oynanan maçlara izleyici geldiği gibi, köylerde düzenlenen turnuvalara da ilçe merkezinden izleyiciler gider.

TURHAN ŞAHİN'İN İNEGÖL'DE FUTBOLUN 100 YILI isimli eserinden düzenlenip yayına hazırlanmıştır.