Bu turnuvadaki bir Oğuz Arıkal anısını da buraya eklemeliyim.

 “Hocamız bugün hangi takımın maçını yöneteceğini sordu. “İnegölspor Amatör ve Güvenspor takımlarının maçını yöneteceksiniz hocam” dedim.

 “İnegölspor 14-16 takımında Ayhan diye bir orta saha oyuncusu var o da oynayacak mı?” dedi.

Listeler henüz gelmedi ama öğrenebilirim hocam dedim.

“Oynarsa kötü” dedi. Ne demek istediğini anlayamadığımı anlayınca da devam etti. “Maçın hakemi olduğumu unutup onu seyre dalıyorum” demişti.

 Söz edilen futbolcu sonraki yıllarda Gaziantepspor, Beşiktaş ve Galatasaray
formalarını da giyen milli futbolcu Ayhan Akman’dı.

Aynı şekilde 1990 yılına kadar ilçede geleneksel olarak düzenlenen gayri federe
turnuvalarda Fikret Ulusoy, Adnan Alkış, Nurettin Karakoç, Erdinç Tümer gibi lisanslı hakemlerimiz, talep geldiğinde talepte bulunanları kırmayıp hakemlik yaparlardı.

Hakemliğin ilgi çekici bir yanı ise hakemliğin meslek olmayışıdır. Türkiye Futbol Hakemleri Derneği Resmi Sitesinde “hakemlik çoğu kişi tarafından bir meslek olarak görünse de, aslında bir hobi olan sağlıklı, zevkli ve çok faydalı sportif faaliyettir” şeklinde yazmaktadır.

Evet ilçemiz hakemlerinden örnekleyecek olursak Nuri Kelebek astsubay, Nihat Güner avukat, Adnan Alkış öğretmen, İbrahim Karaoğlan astsubay, Şefik Özer kamuda yönetici, Nurettin Karakoç öğretmen, Erdinç Tümer işadamıdır.

 İlçemizden günümüzdeki hakemlerimiz Hasan Canlısoy sağlık sektörü çalışanı, Murat Öner esnaf, Onur Arı, Hakan Can ve Yusuf Çorbacı ise öğrencidir.

“Maçlarımızı hakemlere, sağlığımızı hekimlere, davalarımızı hâkimlere teslim
ediyoruz. Bu üç kelime de “Hikmet” sözcüğünden türetilmiştir. Hüküm denen Arapça bir kökten gelir. Üçünün de ortak bir özelliği vardır. Davalarda da, maçlarda da, sağlıkta da önlerine bir daha asla tekrar etmeyecek nevi şahsına münhasır olaylar gelir.

Hiçbir dava aynı iki şekilde gelmez. Hiçbir insanın sağlık problemi bir başka insanla aynı değildir. Bir maçta ofsayt mı değil mı bir başka maça bakarak karar veremezsiniz.


Dolayısıyla biz bu üç meslek grubuna tekrarı olmayan, kitapta yazmayan bir konuda içtihat yapıp karar verme yetkisi veriyoruz. Bu insanların hepsinin bilge olması gerekir. Bu yetenekte yaşanmışlıkla gelişir.”

 TRT’nin, “Vapurda Çay Simit” adlı programının 151. Bölümünün konuğu Profesör Dr. Sinan Canan’ın, yukarıdaki konuşması, birçoğumuzun hakemlik ve hakemler hakkındaki kanaat ve tutumunu yeniden gözden geçirmesi gerektiğini de akla getiriyor.

Gözden geçirmemiz gereken bir diğer konu da “Hakemler futbolun en az alkış alan kesimidir.”

TURHAN ŞAHİN'İN İNEGÖL'DE FUTBOLUN 100 YILI isimli eserinden düzenlenip yayına hazırlanmıştır.