“1819 yılına kadar maçlar hakemsiz oynanır, takım kaptanları aynı zamanda hakemlik yapardı, daha sonra bu tarz idarenin sakıncaları görüldü.”

 Takım kaptanlığı futbol oyununun ilk rütbesi olarak da görülebilir.
“Futbol Terimi olarak kaptan; takım liderliğini göğüsleyen ve sahadaki birlik ve beraberliği temsil etmek için seçilen oyunculardan biridir. Kaptanlar tecrübeli oyunculardan seçilmekle birlikte, sözü geçen ve takım arkadaşları arasında liderlik vasıflarına sahip, adil oyuncular arasından seçilmektedir.”

 Sahada ve saha dışında tutum ve davranışlarıyla örnektirler. Takım birlikteliğinin korunması ve performans artması konusunda önemli roller üstlenirler. Antrenör-sporcu-yönetici gibi birimlerin birbirleri ile ya da taraftarla olan problemlerinde referans ya da çözüm mercii oldukları çoktur.

Maçlara, takımlarının en önünde, hakem üçlüsünün yanında çıkarlar. Maçların başında, ya da penaltı atışlarına kalan maçlarda atış öncesi yapılan yazı-tura atışlarında top ya da kale seçimini yaparlar.

Takım olarak kazandıkları kupa ya da diğer ödüller de kaptanlara verilir. Maçların akışına göre hakemlerin ilk uyarma ihtiyacı duyduğu ya da
ilk yardım istediği kişiler de kaptanlardır.

“Kaptanlar takımın atanmış liderleridir ve liderlik vasıfları antrenörler ile eşgüdüm halinde hareket etmelerini gerektirir.”

Doğru tutum ve davranışlarıyla birçoğu “Atanmış Liderlik”lerini, futbolculuk sonrasına da süren kalıcı sevgi ve saygıya dönüştürmeyi başardılar.

Eskişehirspor takımının eski kaptanlarından Prof. Dr. Fethi Heper, “Bugün ben profesörlük mertebesine eriştim, ama lakabım kaptandır. Beni herkes kaptan olarak tanır. Bu da futbol sayesinde oldu” diyerek futbol takımı kaptanlığının önemini ifade etmiştir.

 Evimiz ilçe stadına yakındı. O yüzden 1969 yılından itibaren ilçe stadında ilçemiz amatör takımlarını izleme şansı buldum.

İdmanyurdu’dan Sabri Benim, Doğanspor’da Doğan Şengöz, Demirspor’da İsa İncebay, İnegölspor (Yıldızspor)’dan Cemal Ender Şenol yetiştiğim en eski amatör takım kaptanlarıdır.

1979 yılında ilçemiz yeni amatör takımlara kavuştuğunda Kurtuluşspor’da Cafer Şahin, Güvenspor’da Musa Mermer, Ösmaniyespor’da Kenan Alkan, Akhisarspor’da Kemal ?, Orhaniyespor’da Şaban ?, takımlarının ilk amatör sezonlarında kaptanlık itibarını yaşadılar.

1998-2018 yılları ilçemiz amatör takımlarında futbol oynayan Hakan Serbest 5 ayrı takımda kaptanlık yaptı.

Konuyu görüştüğüm Köksal Demiral “Hakan Serbest’in kaptan olarak sahadaki varlığı antrenör olarak kulübede benim işimi çok kolaylaştırıyordu” dedi.
1984 yılında üç İnegöl takımının birleşmesi sonucu oluşan İnegölsporun ilk kaptanı Merhum İbrahim Şentürk’tü, sonrasında uzun yıllar Nafi Bilaloğlu’nun kaptanlığını yaşamış olduk.

Sonrasında birçok değerli kaptanımız oldu. İnegölllü Subay Rıza Palaska’nın 1950’li yıllarda Ordu Milli Takım kaptanlığımızı yaptığını, yine bir başka İnegöllü Hayrettin Ender Sert’in 1960’lı ve 1970’li yıllarda
ülkemizin Genç ve Amatör Milli Takımlarımızda kaptanlık yaptığını biliyoruz.

 Tabii kibir başka İnegöllü İsmail Arca’nın 1970’li yıllarda A Milli Takım Kaptanı olarak 9 kez görev yaptığını gururla görüyoruz. Yazıyı 25.08.2021 tarihinde sosyal medyada paylaştığımda İdmanyurdu ve Orhaniyespor takımlarında daha önce oyunculuk ve kaptanlık yapmış olan Kenan Çevikkul “Kaptanlık Mezarda Biter” katkısında bulundu.

TURHAN ŞAHİN'İN İNEGÖL'DE FUTBOLUN 100 YILI isimli eserinden düzenlenip yayına hazırlanmıştır.