İslam da ailenin önemi konulu, 3 yıl sürecek olan bir projenin ilk adımının atıldığı konferansa ilgi beklenilenin de üzerinde gerçekleşir.

İşte Arşivden haberimiz:

İlahiyatçı Vaiz Abdullah Büyük'ün "İslam da Aile Eğitimi" konulu konferansı, 3 yıllık bir projenin ilk adımını oluşturdu. Sani Konukoğlu konferans salonunda gerçekleşen bu etkinlik, İslam'da ailenin önemine dair değerli bilgiler sundu ve beklenenden daha fazla ilgi çekti.

Çok sayıda davetlinin katıldığı bu etkinlikte Abdullah Büyük, sahabe döneminden örnekler sunarak, günümüz Müslüman ailelerinin nasıl olması gerektiği konusunda önemli mesajlar verdi. Büyük, konuşmasında İslam'ın aile yapısı üzerindeki etkisini vurgulayarak, imanın şartları ve Müslümanların toplumsal sorumlulukları üzerine değindi.

Islamda Aile Eğitimi [3]

Müslüman Aile Yapısının Önemi ve Günümüz Sorunları

Günümüzde Artan Boşanma Oranları

"Ülkemizde bir yılda 96 bin aile boşanıyor, ancak Osmanlı döneminde bu sayı bir elin parmaklarını geçmiyordu." - Abdullah Büyük

“Ben sizler gibi Allah’a iman etmiş Müslüman bir kardeşinizim. İslamın ortaya koyduğu şartlar dışında farklı şeyler ararsanız Mizan başında durumunuz çok zor olur. Allah’ı Teala İnsanoğlunu her yaptığı işten dolayı hesaba çekecektir. Benim gibi vaizi de, gazetesinin köşesinde yazı yazanı da sohbet edeni de”

       İman için şahadet getirmenin yeterli olduğunu ancak, imanın şartlarını yerine getirmenin zor olduğunu söyleyen Vaiz Abdullah Büyük konuşmasına şöyle devam etti. “Sahabeler içki içerlerdi. Yine içki içmek için oturmuşlar şaraplarını ağzına götürmek üzere idiler ki Allah İçkiyi yasak eden ayeti indirdi, o anda sahabe “ işittik ve itaat ettik” diyerek elindeki içki dolu  bardağı yere boşalttı. Şimdi bizler diyoruz  yalan konuşma, gıybet yapma, harama bakma, Allah’ın tayin ettiği kıyafete bürün ama, olmuyor sözümüz dinlenmiyor. Acaba bizim imanımız da noksanlık mı var imanımız eskimiş olmasın. Konuştuğumuz zaman, yazdığımız zaman hangi cümlenin altına imza attığımıza dikkat edelim, edelim ki yarın hesap gününde zerre miktarı şerrin hesabı sorulduğunda başımızı taşlara vurmayalım”

     Resmi istatistikliklere göre Ülkemizde bir yılda 96 bin ailenin boşandığını, ancak 600 sene hüküm sürmüş Osmanlıda boşanan aile sayısının bir elin parmaklarını geçmediğini belirten Vaiz Abdullah Büyük, “Modern çağdaş dediğimiz dünyadaki aile yıkımları beğenmediğimiz Osmanlıda asla görülmemiştir. Hz. Adem Peygamber den bizim Peygamberimize kadar olan dönemde hak düşmanlarının olmadığı iki dönem vardı ki bunlar Hz. Adem ve Hz. Nuh As. dönemidir. Ne zaman İnsanlar ilahlar edinmeye başladı o zaman Hak Batıl mücadelesi başladı. Bizim yaşadığımız dönemde olduğu gibi 2050 yılında da Hak düşmanları olacaktır, kendimizi bilgiyle, ilimli ve imanla donatırsak ölümümüze kadar onurlu kimliğimizi sürdürebiliriz “diye konuştu.

 “Şimdilerde ülkemizde misyonerler cirit atıyor. Elinde beşer sözü karışmış adam Konya’da Sivas’ta Van’da cirit atarken, elinde Büyük mesajlar veren, Alemin tek kurtuluş reçetesi olan, Allah’ın kitabı Kuran’ı elinde olan adam köşeye sıkışmış bekliyor. Böyle pısırıklıksa Müslüman’a yakışmıyor.

 “Sivas’ta yapılan bir araştırmaya göre bin kadar kayınvalidenin psikiyatr tedavisi gördüğü söylendi. İslam her konuda olduğu gibi Kaynana gelin konusunda da kaideler koymuştur. Yuva kurarken karşılık “ben seni aldım” dediğinde “her şeyini kabul ettim” diyorsun yani onun annesi senin annen oluyor, senin annen onun annesi, şimdi soruyorum kayın valideyi seni doğuran annenden aşağı görebilirimsin?

 “Müslüman’ın her saati değerlidir, günde 1 saat televizyon izleyen bir insan yılda 365 saat televizyon seyretmiş oluyor. Soruyorum size yılda kaç saat Kuran okuyorsunuz, kaç saat hadis öğrenmek için zaman ayırıyorsunuz, ne kadar saati Rahmet Peygamberinin hayatını öğrenmeye ayırıyorsunuz. Allah zerre miktarı şerden hesaba çekecek zamanını nerede- nasıl harcadığının hesabını soracak. İşyerinden eve gelen erkek televizyonun kumandasını eline alarak televizyon seyretme hakkını sana kim verdi? Televizyon seyrederken harcadığın zamanda eşinin çocuklarının hakkı yok mu? Hiç sordun mu kendine? Biz dünyaya hakim olan Osmanlının sulbünden gelen bir milletiz. Bize ne oluyor ki biz ailemize çoluk çocuğumuza sahip çıkamıyoruz.

Bu ülkenin huzuru ferdin huzurundan geçer, karı kocanın yaşadığı evden geçer. Allah’ın kitabında evler huzur yeridir. Sıkıntıları stresleri bir yere bırakarak eve giriyoruz. Evlilikte huzurun iki adresi var biri sevgi diğer merhamettir. Kişi evlenince gönüller huzura kavuşuyor,sinirler yatışıyor, ruh dünyası doyuma ulaşıyor bedenlerde bir rahatlama meydana geliyor. ABDULLAH BÜYÜK

Islamda Aile Eğitimi [2]

Vaiz Abdullah Büyük, modern zamanların aile yapısındaki çözülmeyle ilgili endişelerini dile getirdi. Resmi istatistiklere atıfta bulunarak, günümüzde boşanma oranlarının tarihsel perspektifte endişe verici boyutlara ulaştığını belirtti.

Misyoner Faaliyetlerin Artışı

Büyük, konferansta misyonerlerin artan etkinliklerine de dikkat çekti ve Müslümanların bu konudaki duruşunu eleştirdi. Misyonerlerin ülke genelindeki faaliyetlerinin, Müslüman toplum için bir uyarı niteliğinde olduğunu vurguladı.

Annelerin ve Ailelerin Karşılaştığı Zorluklar

Büyük, aile içindeki roller ve sorumluluklar konusunda da konuştu. Özellikle annelerin ve kayınvalidelerin yaşadığı zorluklara değinerek, İslam'ın aile içi ilişkilere dair öğretilerini hatırlattı.

Islamda Aile Eğitimi 1

Televizyon Bağımlılığı ve Aile Zamanı

Konferansta ayrıca televizyon bağımlılığının aile üzerindeki etkileri tartışıldı. Büyük, Müslümanların ibadet ve aile zamanını nasıl etkili kullanabileceğine dair tavsiyelerde bulundu.

Abdullah Büyük, konferansını, evlilik ve aile hayatının huzurunu korumanın önemini vurgulayarak tamamladı.

Islamda Aile Eğitimi [4]

WhatsApp’ta Genç Gazete kanalını takip edin:

https://whatsapp.com/channel/0029Va9sUvv7YSdBkk9nnX0G

KANALI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN

NASIL TAKİP EDEBİLİRSİNİZ ?

Eğer bu yazıyı mobil web tarayıcıdan ya da uygulamadan okuyorsanız BURAYA tıklayarak abone olabilirsiniz.

Whatsapp İhbar Hattımıza haber göndermek için;

0532 696 30 57

Editör: AYHAN BAYRAKTAR