Günümüzde maalesef hakiki anlamından uzaklaştırılan kavramlardan bir tanesi de rüyalardır.Rüyalar bazı kişilerin/ grupların neredeyse dini kaynağı haline gelmiştir.Görülen rüyalara göre hareket etmeyi hayatının bir parçası haline getirenler çoğalmaya başladı.

Özellikle Peygamberimiz (sav) ile ilgili görülen rüyaların haddi hesabı yok gibi.

-Bağlı bulunduğu kişinin sürekli Peygamberimizi (sav) rüyada gördüğünü,ondan şunları yapmamızı istediğini,

-Cemaatine yardım edenlerin isimlerinin rüya yoluyla Peygamberimize (sav) verildiğini,

-Peygamberimizin (sav) falan kişileri Mekke'de "misafirim ol" diye davet ettiğini,

-Şu efendinin ismini rüya yoluyla Peygamberimizin (sav) koyduğunu,

-Şu işlere "Peygamberimizin işaretiyle" başladıklarını v.b.

Asrı Saadete ve İslam Tarihine baktığımız zaman bir çok olayların,savaşların meydana geldiğini ve bu savaşlarda yer alanların Peygamberimize (sav) en yakın kişiler olduğunu görüyoruz. Örneğin:

-Halifelik seçimin de Peygamberimiz (sav),en yakın arkadaşları olan sahabilerin rüyalarına girip işaret verebilirdi,

-Cemel Vak'asında eşi Hz.Aişe (ra) ile damadı Hz.Ali'nin (ra) rüyalarına girip onları barıştırabilirdi,

-Siffin Savaşında yine Hz.Ali ile vahiy katibi olan Hz.Muaviye'nin rüyalarına girip onları savaşmaktan alıkoyabilirdi,

-Kerbela'ya doğru yola çıkan çok sevdiği torunu Hz.Hüseyin'in rüyasına girip onu uyarıp geri çevirebilirdi v.b.

Bütün bu önemli olaylar ve bizzat Peygamberimizin ailesinin de içinde bulunduğu bu olaylarda Peygamberimiz (sav) onların rüyalarına girmiyor da yukarıda dediğimiz gibi şunun bunun rüyalarına haftalık girmesine ne dersiniz?

Peki Kur'an bu duruma ne diyor?

Kur'an'a baktığımız zaman rüya görenlerin (Hz.Yusuf'un hapishane arkadaşı ve Mısır Kralı hariç) hepsinin Peygamberler olduğunu,yorumlayanların da tümünün Peygamberler olduğunu görüyoruz.

Kur'an'da Hz.Muhammed (sav),Hz.İbrahim (as),Hz.Yakup (as) ve Hz.Yusuf (as) ile ilgili rüyalardan bahsedilir.

-Sevgili Peygamberimiz ile ilgili ayet şöyledir:" Allah, resulüne gerçeğe uygun rüyasında doğruyu bildirmiştir. Allah izin verirse hiçbir şeyden korkmaksızın, (umrenizi yaptıktan sonra) ya saçlarınızı kazıtarak veya kısmen kestirerek, güven duygusu içinde Mescid-i Haram'a muhakkak gireceksiniz. Allah sizin bilmediğinizi bilmektedir ve bundan başka hemen gerçekleşecek bir fethi de takdir buyurmuştur."(Fetih,27).

-Hz.İbrahim (as) rüyasından bahseden ayet şöyledir:"Çocuk kendisiyle birlikte koşup yürüyecek yaşa gelince İbrahim ona, "Yavrum, ben rüyamda seni boğazladığımı gördüm. Düşün bakalım, ne dersin?" dedi. O da, "Babacığım, emrolunduğun şeyi yap. İnşaallah beni sabredenlerden bulacaksın" dedi."(Saffat,102).

-Kur'an'da rüya hadisesi en çok Yusuf suresinde geçer: :" Hani Yusuf, babasına "Babacığım! Gerçekten ben (rüyada) on bir yıldız, güneşi ve ayı gördüm. Gördüm ki onlar bana boyun eğiyorlardı"demişti."(Yusuf,4). Babası Hz.Yakup (as), rüyayı kardeşlerine anlatmamasını istemiş çünkü kardeşleri kıskanıp Hz.Yusuf'a tuzak kurmalarından endişe ettiğini dile getirmişti (Yusuf,5).

-- Surenin 36.Ayeti:" Onunla beraber zindana iki delikanlı daha girdi. Biri, "Ben rüyamda şaraplık üzüm sıktığımı gördüm" dedi. Diğeri, "Ben de rüyamda başımın üzerinde, kuşların yediği bir ekmek taşıdığımı gördüm. Bize bunun yorumunu haber ver. Şüphesiz biz seni iyi ve yararlı işleri en güzel şekilde yapanlardan görüyoruz" dedi" .

- Surenin 43.ayeti:" Kral, "Ben rüyamda yedi semiz ineği, yedi zayıf ineğin yediğini; ayrıca yedi yeşil başak ve yedi de kuru başak görüyorum. Ey ileri gelenler! Eğer rüya yorumluyorsanız, rüyamı bana yorumlayın" dedi."

Yüce Rabbimiz rüyaların yorumunu kendisinin öğreteceğini bildirir:"

"İşte Rabbin seni böylece seçecek, sana (rüyada görülen) olayların yorumunu öğretecek...(Yusuf,6).

Günümüzde rüya ile iş yapanlar,Peygamber rüyaları gördüğünü iddia edenler, rüya tabirnamesi kitabını yazanlar,Televizyonlarda canlı rüya tabiri programları yapanlar,kendilerini rüya tabircisi zannedenler...

Lütfen Kur'an'da ki rüya konusunu zahmet olmazsa okurmusunuz?