İslam dininde, bir kişinin ölümünden sonra mal varlığının nasıl dağıtılacağı önemli bir konudur. Vasiyet, bu konuda kişinin son isteğini belirlemesine olanak tanıyan bir araçtır.

Ancak İslam hukuku, vasiyetin sınırlarını da belirlemiştir. Bu yazımızda, vasiyetin İslam'daki hukuki durumunu ve dikkat edilmesi gereken noktaları ele alacağız.

Genc Gazete Kagit Tarihi Kagit Yapilisi (2)

Vasiyetin temel prensipleri

Vasiyet, bir kişinin ölümünden sonra malını belirli kişilere bağışlamasıdır.Vasiyet, ölümden sonra bağış yoluyla malı bir şahsa temlik etmek anlamına gelir. İslam'da bu bağlamda, kişi malının üçte birine kadar vasiyet edebilir.

Vasiyet, bir kişinin ölümünden sonra mal varlığının bir kısmını belirli kişilere bırakma işlemidir. İslam'da vasiyet, hem bir hak hem de bir sorumluluktur. Her Müslüman, mal varlığının bir kısmını Allah yolunda harcamak ve ihtiyaç sahiplerine yardım etmek amacıyla vasiyette bulunabilir.

Genç Gazete Zimem Defteri Ne Demek, Zimem Defteri Uygulaması Nasıl Yapılır (3)

Vasiyette üçte bir kuralının kaynakları

 İslam hukukuna göre, bir kişi mal varlığının en fazla üçte birini vasiyet edebilir. Kalan kısmı, yasal mirasçılara kalır.

Hz. Peygamber (s.a.s.), malının yarısını vasiyet etmek isteyen bir sahâbîye üçte birini vasiyet etmesini öğütlemiştir. Bu oran, vasiyetin üst sınırını belirler.

3369_16029-noter

Vasiyetin geçerliliği

Malın üçte birinden fazla vasiyet edilmesi, diğer vârislerin iznine bağlı olarak geçerli olur. Vârislere doğrudan vasiyet etmek ise caiz değildir.

"Allah Teâlâ her hak sahibine hakkını vermiştir. Bu sebeple, vârise vasiyet yoktur." - Hz. Peygamber (s.a.s.)

Tapu Belgesi

Özel durumlar ve vasiyet

Kul hakkı olan borçlar ve dini yükümlülüklerin ödenmesi vasiyetle yapılmalıdır. Fakir akrabalara yapılan vasiyetler ise müstehaptır, zengin akraba ve yabancılara vasiyet ise mubah olarak kabul edilir.

Mâsiyet ve günah ile meşgul olan kişilere vasiyet etmek mekruhtur. 
Kul hakkı olan borçların ve Allah hakkı kapsamında ele alınan oruç fidyesi, zekât, keffâret gibi malî yükümlülüklerin ödenmesini vasiyet etmek vâciptir.

Genc Gazete Kagit Tarihi Kagit Yapilisi (1)

Vasiyetin Önemli Noktaları

  • Borçlar: Vasiyetten önce, kişinin borçlarının ödenmesi gerekmektedir.
  • Fakirlere Vasiyet: Mirastan pay alamayan fakir akrabalara vasiyette bulunmak, İslam'da teşvik edilen bir davranıştır.
  • Yabancı ve Zenginlere Vasiyet: Yabancı veya zengin akrabalara vasiyet etmek ise caiz olmakla birlikte, fakirlere verilmesi daha faziletlidir.
  • Günah İşleyenlere Vasiyet: Günah işleyen bir kişiye vasiyette bulunmak ise mekruhtur.

Din İşleri Yüksek Kurulu'nun 12.07.2017 tarihli açıklamalarına göre, vasiyetlerin adil ve hakkaniyetli olması büyük önem taşır.

Genc Gazete Kagit Tarihi Kagit Yapilisi (11)

İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!

Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!

Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!

Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!

Kaynak: www.kurul.diyanet.gov.tr