Yetmiş bin kez gibi belirli sayılarda dua ve zikrin okunmasının dinî bir dayanağı olup olmadığı merak ediliyor. İşte bu konunun ayrıntılı analizi.

Genc Gazete Ezan Cami Minare Allah İslam (9)

Kelime-i Tevhidin Önemi ve Zikir Sayısının Dinî Dayanağı

Kelime-i tevhid, “Lâ ilahe illallah” şeklindeki cümledir ve İslam’ın temel prensibini ifade eder. Bu cümle, “Allah’tan başka ilah yoktur” anlamına gelir. Hz. Peygamber (s.a.s.), bu cümlenin kıyamet gününde en kıymetli şey olacağını  ifade etmiştir.

Genc Gazete Ezan Cami Minare Allah İslam (1)

Kelime-i Tevhidin Fazileti

Hz. Peygamber (s.a.s.), “Kıyamet gününde benim şefaatim sayesinde en mutlu olacak insan, kalbinden içtenlikle, Lâ ilâhe illallah diyendir.” buyurmuştur.(Buhârî, İlim, 33)

Ayrıca, “En faziletli zikir ‘Lâ ilahe illallah’; en faziletli dua da ‘Elhamdülillah’ demektir.” şeklinde ifadelerle bu zikrin önemine vurgu yapılmıştır. (Tirmizî, Deʽavât, 9)

İslam'da Seferilik Hükmü Nereden İtibaren Geçerlidir? İşte Yolculukta İbadetlerin Durumu! İslam'da Seferilik Hükmü Nereden İtibaren Geçerlidir? İşte Yolculukta İbadetlerin Durumu!

Genc Gazete Islam Hukuku Seriat Fikih (14)

Belirli Sayılarda Zikir Çekmenin Dinî Dayanağı

Bazı hadislerde, günde yüz defa “Lâ ilâhe illallah” diyenlerin mükâfatlandırılacağı belirtilmiştir. (Tirmizî, Deʽavât, 37)

Kuran-ı Kerim'de ve Hadis-i şeriflerde bazı dualar ve zikirlerle ilgili sayılar verilmektedir.

Ancak, bu zikirlerin belirli sayılarda yapılmasının farz, vacip, zorunluluk olduğunu iddia etmek doğru değildir.

Bunun gibi Sahih hadislerde belirtilen dua ve zikir sayılarının dışında, belirli bir sayı olan yetmiş bin kez zikir çekmek gibi sayılar sahih hadislerde yer almamaktadır.

Genc Gazete Islam Hukuku Seriat Fikih (5)

Kur'an ve Hadislerdeki Zikir ve Dua Sayıları

  • Kur’an-ı Kerim'de belirli sayıda zikir yapma tavsiyesi: Kur'an'da zikirlerin belirli sayılarda yapılmasıyla ilgili doğrudan bir emir bulunmamaktadır. Ancak, genel olarak Allah’ın isimlerini anmanın ve sürekli zikretmenin önemine vurgu yapılmıştır. Örneğin, "Ey iman edenler! Allah’ı çok anın." (Ahzab, 33/41) ayeti zikir yapmanın önemini belirtir.
  • Kafir ve Münafık olarak ölenlerle ilgili ayette şöyle buyrulmaktadır:"Onlar için ister bağışlanma dile, ister dileme (fark etmez.) Onlar için yetmiş kez bağışlanma dilesen de, Allah onları asla affetmeyecektir. Bu, onların Allah ve Resûlünü inkâr etmiş olmaları sebebiyledir. Allah, fasık topluluğu doğru yola iletmez." Tevbe Suresi 80. ayet.
  • Bu ayet-i kerimede 70 defa istiğfar ve af dilemenin çokluktan kınaye olduğu söylense de bu ayetten aynız amanda 70 defa istiğfarın ne kadar önemli olduğu sonucu da çıkarılabilir.

Genc Gazete Islam Hukuku Seriat Fikih (11)

Hadislerde Dua ve Zikir Sayıları

  • Yüz Defa Zikir: Hz. Peygamber (s.a.s.), "Kim günde yüz defa ‘Lâ ilâhe illallah’ derse, o kişinin günahları deniz köpüğünden daha çok olsa bile bağışlanır." (Tirmizî, Deʽavât, 37 [3430]; İbn Mâce, Edeb, 54 [3794]) şeklinde hadisler bulunmaktadır. Bu, belirli bir zikir sayısının sevap kazandırıcı bir etkisi olduğunu gösterir.

  • 1000 Defa "Subhanallah": Hz. Peygamber (s.a.s.) bir hadiste, "Kim sabah akşam yüz defa ‘Subhanallah’ derse, o kişi kıyamet gününde şefaat edilir." (Buhârî, Edeb, 56 [6017]) şeklinde bir tavsiyede bulunmuştur.

  • 33 Defa Zikir: Hz. Peygamber (s.a.s.), namazlardan sonra 33 defa "Subhanallah", 33 defa "Elhamdülillah", ve 34 defa "Allahu Ekber" zikri yapılmasını tavsiye etmiştir (Buhârî, Salât, 71 [825]; Müslim, Zikir, 73 [592]).

  • 100 Defa "La İlahe İllallah": Peygamber Efendimiz’in (s.a.s.) günde yüz defa "Lâ ilâhe illallah" demenin sevap ve mükafat getireceğine dair hadisler bulunmaktadır (Tirmizî, Deʽavât, 37 [3430]).

  • Esmaül Hüsna'nın 99 tane olması: Peygamber Efendimiz’in (s.a.s.) Esmaül Hüsna'nın 99 tane olduğunu haber vermiş ve bunların dualarda okunmasını tavsiye etmiştir.

Genc Gazete Islam Hukuku Seriat Fikih (9)

4444 Sayısının Dinî Bağlamı

Benzer şekilde, 4444 gibi belirli yüksek sayılarda zikir çekmenin veya duaların okunmasının şart olduğuna dair sahih hadislerde bir dayanağı yoktur.

Duaların kabulü için samimiyet önemlidir ve belirli sayılarda okunması zorunluluk ve şart değildir (Mü’min, 40/65; Tirmizî, Deʽavât, 66 [3479]).

Salât-ı tefrîciye gibi duaların da belli sayılarda okunması şart değildir ve böyle bir uygulamanın kabul edileceğine dair herhangi bir âyet veya sahih hadis bulunmamaktadır.

Genc Gazete Islam Hukuku Seriat Fikih (8)

Yapılması Tavsiye Edilen İbadetler

Kişinin bir isteğini Allah’tan dilemek için, iki rek’at namaz kılması, Allah’a hamd etmesi ve Hz. Peygamber’e salât-u selâmda bulunması tavsiye edilir.

Ayrıca, duadan önce tövbe ve istiğfar etmenin faydalı olacağı belirtilmiştir (Tirmizî, Vitir, 17)

Din İşleri Yüksek Kurulu 12.07.2017 tarihli kararında son olarak şu noktayı paylaşmıştır: "Duaların kabulü için samimiyet önemli olup, belirli sayılarda okunması şart değildir." (Mü’min, 40/65; Tirmizî, Deʽavât, 66)

Genc Gazete Tevafuk Tesaduf Inanc Islam Tasavvuf (10)

Dua ve zikir sayılarının kaynağı nedir?

Sonuç olarak şunu söyleyelim: Kuran ve sünnette bazı ibadetler, dualar ve zikirlerle ilgili sayılar mevcuttur. Dua ve zikir sayılarının kaynağı yine Kuran-ı Kerim ve Sünnettir. 5 vakit namaz, Bir ay Ramazan orucunda olduğu gibi farz olan sayı ve ölçüler vardır.

Diğer sayı ölçüler de sünnettir. Örneğin namaz sonrası 33 defa sübhanallah, 33 defa elhamdülillah, 33 defa Allahü ekber demek gibi..

Bunların dışındaki dua ve zikir sayıları daha çok alimler ve tasavvuf ehli tarafından belirlenmiştir. Alimlerin ve tasavvuf ehlinin belirlediği sayılarda dua ve zikir yapmanın da hiç bir sakıncası yoktur.

Bilakis doktor ve hekimlerin reçete ve ilaç ölçüsü planlaması gibi gönül doktorları da manevi hastalıklara göre zikir ve dua ölçüsü belirlemişlerdir. Bunlar daha çok tasavvuf terbiyesi ve tarikat dersleri ile ilgili sayı ve ölçülerdir.

34677540 Islam8

İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!

Kaynak: www.kurul.diyanet.gov.tr