Çağımızda teknolojinin geldiği nokta olayları insanlara ve kurumlara olduğundan farklı göstererek, onların farklı yönde düşünmelerini sağlamaktır .Bütün mevzu bu teknolojinin yarattığı algıyı (tuzak) kırmak ve bu olaylara farklı bakış açılardan bakmaktır.Günümüz dünyasında algı yaratmak ve kitleleri yönlendirmek çok ca kullanılan bir yöntem olmuştur. Bu algı yöntemini başta reklamcılık sektörü, medya , şirketler,dijital pazarlama sektörü,eğitim ve sağlık sektörü özellikle de siyaset kurumu fazlasıyla kullanır.
Algı yönetimi propaganda, ikna, manipülasyon yöntemleri ile şekillenir. Anket şirketleri medya algı yönetimi için mükemmel birer manipülasyon organlarıdır.Malcolmx in dediği gibi’’eğer dikkatli olmazsanız medya sizin iyi insanlardan nefret etmenizi kötü insanları ise sevmenizi sağlar.’’ Hayat algılardan ibarettir. Doğru ve yararlı yönde kullanmak gerekirken olumsuz yönde de kullanılır.Doğru kullanırsak ülkeyi hedeflenenin bile çok üstünde iyi bir yere taşıyabiliriz.
Geçmişte ve günümüzdeki algılardan birkaç örnek sıralayalım; 1963-1973 yılları arasında gerçekleşen Amerika - wietnam Savaşı Amerika’nın kesin yenilgisiyle sonuçlanmıştır. Bugün ABD de de bile bir çok insan savaşın zaferle sonuçlandığını zanneder çünkü; Amerikan sineması yüzlerce film çevirerek kendilerini haklı göstermiştir.
2.Dünya savaşında Almanya’nın başkenti Berlin Ruslar tarafından kuşatılmışken bile propoganda bakanı josephs goebbels radyodan halkı zafer kazandıklarına inandırıyordu.Hitler'in 1933-1945 yılları arasında halkı aydınlatma ve propaganda bakanlığı yapan Josephs goebbels "Ne kadar çok yalan söylerseniz, o kadar çok inandırıcı olur." demişti.
Irak Savaşı öncesinde Saddam’ın kitle imha silahlarına sahip olduğu algısının tüm dünyaya yayılarak savaşa zemin hazırlanması ve savaş sonunda esir tutulan Saddam Hüseyin bir kanalizasyon çukurunda yakalanmış gibi basına servis ediliyor ve milyonlar da buna inanıyordu. Tek pencereden bakarsanız sadece orayı görürsünüz, aslında arka pencereden manzara çok farklıdır.
Algı hedef saptırma aracı olarak ta kullanılmaktadır nasıl mı ; bina çöktüyse, yol çöktüyse hırsız mütaahhit (yapıya, yola ruhsat vereni unut) . Zam mı yaptın kafa karıştır fiatlar güncellendi, tarım ürünleri zamlandı mı fırsatcı ,ahlaksız esnaf hedefte. Gıda ürünleri bozuk, zararlı madde var, jelatin var , hınzır yağı var dikkat edin. Suçlu ahlaksız kişiler peki bu adamlar üretirken market rafına gelirken neredeyiz yada her vatandaş gıda mühendisimi . Psikososyal bir gerçek vardır neye, nasıl bakarsan, öyle görürsün o nedenle her habere ,olaya hemen inanma bakış açını değiştir Osman dayı. SolJenitsin dediği gibi” cesur bir insanın atacağı en basit adım bir yalanın parçası olmamaktır. Gerçeğin bir kelimesi bile tüm dünyaya bedeldir… “Ey iman edenler, eğer bir fasık, size bir haber getirirse, onu etraflıca araştırın yoksa cehalet sonucu, bir kavme kötülükte bulunursunuz da, sonra işlediklerinize pişman olursunuz. (Hucurat 6 )
Âlimler felaket gelince görürler cahiller gidince görürler. (İmam Gazali) Allah hileleri boşa çıkaranların en hayırlısıdır. (Ali İmran 54)
Sağlıkla kalın iyi haftalar diliyorum.