“Anlamıyorum hocam, Sezai Karakoç “KÖŞE” şiirinde kimden bahsediyor?” diye sormuştum. Sınıftaki çoğu kişi “sevdiği kadına” derken benim fikrimse “annesine” yazdıydı.

Ama emin değildim, şiirden pek bir şey anlamıyordum. Hocamız açıkladı: “Çocuklar, Sezai Karakoç bu şiirde peygamberimizden bahsediyor.” Ne? Ne alaka olduğunu anlamıyordum. Şiirdeki dizeleri teker teker açıklamaya başladı.

“Sen geldin ve benim deli köşemde durdun.” dizesini okudu ve soru bize: “Deli köşem dediği neresidir?” Kalbi... Sen geldin ve benim kalbimde durdun. “Bulutlar geldi ve üstünde durdu.” 

Peygamberimizin üzerinde bulutlar varmış. Hatta Peygamberimiz 10 yaşındayken bir kervan ile  sefere çıkmış ve oranın büyük rahibi bunu fark etmiş.

 Ne oluyor orada? Kervandakiler ilerledikçe bulutlar üzerlerinde sanki onları takip ediyormuş.

“Merhametin ta kendisidir gözlerin.”  Peygamberimizin merhametinden bahsediyor.

 Merhamet, saçlarını ısıtan sessiz bir yağmurdu/bulutlar geldi altında durduk. Peygamberimizin üzerinde onu gölgeleyen bulutlardan bahsediyor.

Şiiri anlamaya başlamıştım. Hocamız anlattıkça kendimi aydınlanıyor gibi hissediyordum.

Bir sonraki kıtaya geçti "Konuştun güneşi hatırlıyorum, yani Peygamberimizin sözleri bir güneş gibi parlak.

"Gariptin yepyeni bir sesin vardı.” “Gariptin” derken yalnızdın, onca putperest arasında yalnız bir Müslümandın. Yepyeni bir ses, yepyeni bir din, diyor. “Bu ses öyle benim, öyle yabancı.” 

Hani ayetlerde de bize, “sen” diye seslenilir. İşte öyle benim, o kadar benim diyor. Farklı bir dinden olduğu için öyle yabancı diyor. “Bu ses saçlarımı ıslatan sessiz bir kardı.”

Hani karlar yağar, yerdeki zararlil temizler ya sesin ve sözlerin zihnimizi temizliyor, demek istiyor.

Hocamız konuştukça konuşuyordu. Bir anda dalgınlığımdan çıkar gibi oldum, fark ettim.

Hocamı pür dikkat dinliyorum. Konuşmasına dalmıştım ve bir yandan anlamları yüreğime dokunan dizeleri okuyordu.

 Etkilenmiştim, o ana kadar bir şiirden veya yazıdan nasıl etkilenir bilmiyordum. Ciddiyim...

Bir şiirden nasıl etkilenir bilmiyordum ama sonunda bu hissi yaşıyordum işte. Kelime dağarcığımda o anki heyecanımı ve sevincimi anlatabilecek bir kelime yoktu. (YARIN DEVAM EDECEK İNŞALLAH!)

Esma Deniz ŞİMŞEK