1993 yılında reis-i cumhur Turgut Özal’ın ânî ölümü ile boşalan Çankaya Köşkü’ne Süleyman Demirel çıkınca Doğru Yol Partisi’nin başına Prof. Dr. Tansu Çiller getirilmiştir. Ana Vatan Partisi’nin başına da Mesut Yılmaz, geçmiştir.

Yeni iki lider arasında yapılan siyâsî mücadele, Doğru Yol Partisi’nin lideri Tansu Çiller’i, Refah Partsi’nin lideri Necmettin Erbakan ile işbirliği yapmaya ve “RefahYol” koolisyon hükümetini kurmaya mecbur etmiştir. Ancak bu durum, statükoyu korumaya yeminli çevreleri, son derece rahatsız etmiş ve “28 Şubat Post-Modern Darbesi”nin yapılmasına sebep olmuştur

28 Şubat 1999’da gerçekleştirilen Post-Modern darbe ile Refah Partis’nin genel başkanı ve başbakan yardıcısı olan Necmettin Erbakan’ın, başbakan olmasının önü kesilmiştir. Bu darbenin mimarları, genel kurmay başkanı Orgeneral İsmail Karadayı ile genelkurmay ikinci başkanı Orgeneral Çevik Bir ve deniz kuvvetleri komutanı

Orâmiral Emin Alpkaya’dır. Yapılan bu darbe ile “Refeh-yol Hükûmeti” yıkılmış ve yerine Demokratik Sol Parti genel Başkanı Bülent Ecevit’ in başkanlığında Anavatan, Doğruyol ve Milliyetçi Hareket Partsi’nin ortak olduğu dörtlü bir koalisyon hükümeti kurulmuştur. Ancak, koalisyon ortağı Devlet Bahçeli’nin kesin tavır almasıyla 2002’de genel ve yerel yönetimler için seçim yapılmasına karar verilmiştir.

3 Kasım 2002 yılında yapılan bu seçime, koolisyon ortağı olan Demokratik Sol Partisi, Anavatan Partisi, Doğru Yol Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin yanı sıra post-modern darbeciler tarafından kapatıldıktan sonra ortada kalan bir kısım eski Fazilet Partisi millet vekilleri tarafından kurulmuş olan Adalet ve Kalkınma Partisi de katılmıştır.

Seçim sonrasında koolisyon ortağı olan dört parti de meclis dışında kalmış; ancak Deniz Baykal’ın başkanlığında yeniden kurulmuş olan Cumhuriyet Halk Partisi, mecliste yerini almıştır. Bir sosyal deprem niteliği taşıyan 28 Şubat 1999 PostModern Darbesi’nden sonra aynı yıl içinde 17 Ağustos 1999 gününün gecesinde izmit-Gölçük merkezli 7,4 şiddetinde meydana gelen fizikî deprem, korkunç bir yıkıma sebep olmuş ve binlerce vatandaşımız bu depremde ölmüştür.

Süleyman Demirel’in reis-i cumhurluk dönemi, yasal olarak tamamlanınca, 1980 darbesi öncesinde görüldüğü üzere yine mecliste reisi-i cumhur seçme kırizi belirmiş; bunun üzerine Ak Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi, meclis dışından, Emekli Anayasa Mahkemesi başkanlarından Ahmet Sezer’i, reis-i cumhur olarak Çankaya’ya taşımışlardır.

Genel başkanları Recep Tayip Erdoğan hapiste olduğu için ilk Ak Parti hükümeti, Abdullah Gül tarafından kurulmuştur. 2007 yılında yapılan genel ve yerel yönetim seçimlerini ağırlıklı olarak yine Ak Parti kazandığı için hükümet, Recep Tayip Erdoğan başkanlığında yine Ak Parti tarafından kurulmuştur. Muhalefette kalan Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi ise zaman zaman yapıcı muhalefet yapmakla birlikte çok kere kıriz taktiği uygulamışlardır. Siyâsî yelpazede oluşan bu kıriz taktiği, “Ergonakon” diye isimlendirilen yeni bir darbe hazırlık türüne yol açmıştır.

RECEP AKAKUŞ Hocanın eserinden düzenleyip yayına hazırlayan

Ayhan Talha Bayraktar