Turhan Şahin'in Köşe Yazısı

“Kadıyoran O  Bir İnegöl’lü” adlı biyografik romanda hayatı ve bununla beraber yunan işgalinin en sıkıntılı günleri dile getirilmiştir.

Fatma Hanım (Çağlayan) İnegöl’ün eski Belediye Başkanlarından Osman Ağanın (Kadıyoran) eşidir. 1900 İnegöl doğumlu olup 14 yaşında evlenmiştir. 

6 yaşında çocuğu ile 20 ve 21 yaşlarında yunan işgalini yaşamıştır.

Defalarca silahlı saldırıya uğradıkları evlerinde bir çatışma sırasında diz kapağından ağır yara alan eşinin bacağını, çatışma henüz devam ederken eşi ile birlikte yara aldığı dizkapağından aşağısını kesmek zorunda kalmıştır.

Kesik bacağı ile 6 ay daha yaşayabilen eşinin vefatı sonrasında bir daha evlenmemiştir.

 1962 yılına kadar oğlu Sadık (Berker) ile  oğlunun 1962 yılında vefatı sonrası torunları ile birlikte 1981 yılına kadar yaşamıştır.

1980’li yıllara kadar İlçemizdeki 6 Eylül tarihlerinde her yıl tekrarlanan Kurtuluş Bayramı törenlerinde “Zaferi Simgeleyen Silah Atışları” o günkü adıyla Hükümet Önündeki O’nun evinin penceresinden yapılırdı.

Hayat hikayesi torunu Aysun (Berker) Helvacı’nın eşi İnegöl’lü öğretmen şair-yazar Recep Helvacı tarafından  anlatımlarına sadık kalınarak 2013 yılında kitaplaştırıldı.

ŞEHİT ŞENOL ÇAKIR

Şehit Jandarma er. 1974 İnegöl-Çayyaka Köyü doğumlu, 1974-3 tertip asker temel eğitimini İzmir-Bornova’da yapmıştı.

 Tokat-Niksar İlçe Jandarma Komutanlığı askeri olarak vatani görevini yaparken 24.04.1995 günü Tokat-Niksar-Çamiçi Jandarma Karakolu’na yapılan baskında şehit düşmüştür.

Cenazesi Çayyaka Köy Mezarlığına defnedilmiştir. Adı Mesudiye Mahallesi’nde bir sokakta yaşatılmaktadır.