Türkiye'den Evlenerek gelin olarak gittiği Gazze'de 27 yıldır yaşayan Türk kadını Nil el Hüseyni Gazze'den çıkışlarını anlattı.
27 yıllık Gazze yaşamını bir sırt çantasına sığdıran Nil el Hüseyni, yaşadığı acıları ve zorlukları paylaşıyor. İHH Gazze Yetim Birimi Başkanı olan Hüseyni'nin hikayesi, Gazze'de yaşanan insani trajediyi gözler önüne seriyor.
Günlük Hayatın Zorlukları ve Kayıplar
Evden Okula Sığınmak
Nil el Hüseyni, İsrail'in bombardımanı altında evlerinin yıkılması sonucu, yüzlerce siville birlikte bir okula sığınmak zorunda kaldıklarını anlatıyor. Savaşın başladığı ilk 15 gün evlerinde mahsur kaldıklarını, daha sonra ise okulun da saldırıların hedefi olduğunu ifade ediyor.
Yaşam Koşullarının Zorluğu
"Gazze'de artık hijyen diye bir şey yok, unutun. Su yok, temizlik malzemeleri yok." diyen Hüseyni, kadınların ve çocukların yaşadığı zorlukları dile getiriyor. Mahremiyetin kalmadığı, salgın hastalıkların baş gösterdiği toplu yaşam alanlarının zorluklarına dikkat çekiyor.
"Gazze'de artık hijyen diye bir şey yok, unutun. Su yok, hadi diyelim su buldun sabun gibi temizlik malzemeleri yok."
"Oradaki kadınların en büyük sorunu bombaların altında çocukları şehit olmasına, yaralanmasına rağmen bir şekilde hayata devam etmek zorunda olmasıydı. Su, elektrik olmasa da anlatabiliyor muyum? Bir şekilde bir yerlerden başlamak zorundaydık."
"Okul güvenli değil, hastane güvenli değil, camiye gitseniz orası güvenli değil, evleriniz güvenli değil, hiçbir yer güvenli değil."
Yasaklı Silahların Kullanımı ve İnsan Hakları İhlalleri
İsrail'in Gazze'de yasaklı silahlar kullandığını belirten Hüseyni, fosfor bombaları ve kimyasal silahların etkilerini anlatıyor. Nefessiz bırakan, genzi yakan bu silahların etkileri, yaşanan insan hakları ihlallerinin boyutunu gözler önüne seriyor.
"İsrail fosfor bombasını zaten kullanıyor ama son saldırıda başka bir kimyasal bomba daha kullandı. Bu bomba genzinizi yakıyor, nefessiz bırakıyor. Patladığında beyaz bir duman çıkıyor o bombadan ziyade gaz gibi bir şey."
Göç ve Tahliye
Gazze'den çıkmak için yapılan çabalardan bahseden Hüseyni, ailesi ve komşularıyla yaşadığı zorlu göç sürecini detaylandırıyor. Türkiye'ye tahliye edilme sürecinde yaşadığı duygusal karmaşayı ve Gazze'den ayrılırken hissettiklerini anlatıyor.
"Evde bulduğum bir iki şeyle kahvaltı hazırladım ama birileri telefonla arayarak apartmanı vuracaklarını söyledi. Ben caddeyi vurulacaklar diye düşünüyordum. O yüzden toz olmasın diye yediğimiz yiyeceklerin üzerini örttüm. Ailece koşarak okula gittik ve hemen ardından 5 büyük patlama oldu. Sekiz katlı binada oturuyordum geri döndüğümde bina tek katlı gibiydi."
"Bize sadece bir sırt çantası alabileceğimizi söylediler. Onun haricinde hiçbir şey almadım. 27 yılımı bir sırt çantasına sığdırıp Gazze'den çıkmak zorunda kaldım."
"Tankların üzerindeki İsrail askerleri ellerimizi kaldırarak yürümemizi istedi. Benim yanımda 4 yaşında bir kız çocuğu vardı. Ben bir elimi kaldırdım, bir de onun elini tuttum. O da bir elini kaldırdı yoldan öyle geçtik. Yol boyunca çok yaşlı insanlar vardı. Belki Nekbe'yi (Büyük Felaket) yaşamış insanlar vardı. Bize ikinci Nekbe'yi yaşattılar maalesef. Yolda etrafa saçılmış ayakkabılar, çantalar, kıyafetler vardı."
"Ben ailemle çocuklarımla yaptığım işimle güzel bir hayat yaşıyordum. Gazze'de çok mutluydum. Orada yaklaşık 15 bin yetime bakıyorduk ve bir işe yaradığımı hissediyordum. Çocuklarım tıp fakültesinde okuyordu, onlar okullarını bitirecekti. Yahudiler, hayallerimi, geleceğimizi, geçmişimizi, her şeyimizi elimizden aldı. Kadınlar, çocuklar şehit oldu, sakat kaldı."
Hüseyni, Türkiye'ye tahliye edileceğini öğrendiğinde hem sevinç hem de hüzün yaşadığına değinerek, ilk gençlik yıllarında gelin olarak gittiği Gazze'den dönüşünün daha farklı olacağını düşündüğünü dile getirdi. Gazze'den ağlayarak ayrıldığını ve bombardıman olmasa birkaç sene sonra ailece Türkiye'ye taşınma planları yaptıklarını söyledi.
Sonuç ve Düşünceler
Gazze'deki durumu ve İsrail saldırılarını eleştiren Hüseyni, yaşanan acıların ve insan hakları ihlallerinin boyutunu vurguluyor. Gazze'den ayrılırken hissettiği üzüntü ve hayal kırıklığını dile getiriyor.
WhatsApp’ta Genç Gazete kanalını takip edin:
https://whatsapp.com/channel/0029Va9sUvv7YSdBkk9nnX0G
KANALI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN
NASIL TAKİP EDEBİLİRSİNİZ ?
Eğer bu yazıyı mobil web tarayıcıdan ya da uygulamadan okuyorsanız BURAYA tıklayarak abone olabilirsiniz.
Whatsapp İhbar Hattımıza haber göndermek için;
0532 696 30 57