Futbolun; tarihte en fazla kişinin oynadığı ve izlediği oyun ve spor dalı olduğunu bilimsel veriler de doğrular. Günümüz dünyasında en çok kişi tarafından konuşulan ve yazılan oyun ve spor dalı olduğunu ise televizyon, radyo ve gazetelerin yayın içeriklerinden bizler de gözlemleriz. Futbol kitapları ise çoğunlukla Futboldan gelen kişilerin anıları, ya da kulüp-takım içerikli yazılardır.

Gördüğü bunca ilgiye rağmen, Futbolun ülkedeki tezler ve araştırma kitaplarında yer alması oldukça yenidir. Ülkemizde Futbol içerikli ilk bilimsel tez, 1982 yılında yazılmıştır. Aynı şekilde; Futbol araştırma-inceleme kitapları konusunda ülkemizde milat olarak görülen Sosyolog Can Kozanoğlu’nun “Türkiye’de Futbol; Bu Maçı Alıcaz” kitabı 1990 yılında yayınlanmıştır. Türkiye Futbol Federasyonunun hazırladığı “Türk Futbol Tarihi Ansiklopedisi” nin yayın yılı 1992’dir.

İlçedeki ilk amatör futbol kulübünün 1923’de kurulması, mahalle takımı geçmişinin 1930’lara uzanması; İnegölspor, amatör takımlarımız ve okul takımlarımızın geçmişteki önemli sportif başarıları, Süper Ligde ve Milli Futbol Takımlarımızın her yaş kategorisinde ve çok fazla İnegöl geçmişi olan futbolcunun uzun yıllar yer alması, İnegöl’ün sahip olduğu futbol zenginliğinin önemli göstergeleridir.

İnegölün sahip olduğu böylesine büyük futbol zenginliğini kitaplaştırma isteğim çok önceleri oluşmuştu. Ö yüzdendir ki İnegöl Kent Müzesinde; Öcak 2018’deki “Yıldızspor’dan İnegölspor’a” ve Öcak 2019’daki “Geçmişten Günümüze Bordo – Beyaz İnegölspor 35. Yıl” adlı fotoğraf sergilerini kitap bölümü hazırlar gibi çalışmıştım.

Öcak 2021’deki “İnegöl Amatör Futbol Takımları Sergisi” ve Temmuz 2021’deki “İnegöl Mahalle Takımları Sergi” leri de bu çalışma esnasında kitap bölümü gibi çalışıldı.

İlçe futbolunun yüzüncü yılı “2023”ü kitapla karşılamanın doğru olacağına İnegöl Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Önder Kılıç’la birlikte karar verdik. Ötuz aylık bir çalışma sonucu, 21 Ekim 2022’de kitabımız matbaa aşamasına geldi. Bu çalışmada da editörüm yine Hatice Uzer kardeşimdi.

İlçemiz yerel gazete arşivi; bu çalışmada da en fazla yararlandığım bilgi kaynağı oldu. YÖK Ulusal Tez Merkezi ve ulusal gazetelerin arşivleri de sık başvurduğum kaynaklardı. Futbol hakkında yazılmış altmışın üzerinde yerli ve yabancı kitabı da bu çalışmada inceledim. Abdullah Alkuş, Ahmet Mestan, Aziz çömez, Hüseyin Taşkıran, İzzet Kaya, Köksal Demiral, Murat Endes, Nafi Bilaloğlu, Necati Erkmen, Özden Suvat, Selahattin Fazlıoğlu çalışmada en fazla soru sorabildiğim değerli dostlarımdı.

Her çalışmada daha yakından tanımanın keyfiyle, giderek biraz daha bağlandığım İnegöl’ü Futbol’da; Federe (Amatör) Futbol, Gayri Federe Futbol, İnegölspor, Milli Takımlar ve İnegöl, Futboldan Kalanlar başlıklarıyla beş ayrı bölümde inceledim. Çok iç içe konulardı ve birlikte incelemek daha doğru olacaktı.Önceki çalışmalarımda olduğu gibi bu çalışmamda da Belediye Başkanımız Alper Taban ve Belediye Kurumumuzun güven ve desteğini fazlasıyla hissettim. İnegöl Belediyesinin “İnegöl Kitaplığı” oluşturmadaki gayret ve kararlılığını mutlulukla izliyor ve teşekkür ediyorum.

Geleceği planlamada; İnegöl insanının destek ve uyarıları, tabii ki önemli bir kriterimdir. Beni ve çalışmalarımı dert edinen tüm İnegöllülere de çok teşekkür ediyorum. İçime sinen çalışmalarla yeniden karşınızda olmayı Yüce Yaratanımdan umuyor, herkesi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.

 

Turhan Şahin