Futbolun üç unsuru top, insan ve mekândır. 1923 yılından İdmanyurdu’nun kuruluşu sonrası ilçede varlığını bildiğimiz futbolun ilçedeki ilk mekânı Kavaklaraltı Çayırı’dır. 1936 yılında Doğanspor’un kuruluşu sonrası günümüzde Pazartesi Pazarı olarak kullandığımız

Şükrü Naili Paşa İlkokulu karşısındaki çayırlık alan da futbol mekânı olarak kullanılmaya başladı. Bölge sakini Ali Cura 17.12.2020 tarihli görüşmede “1950’li yıllarda Doğanspor, Demirspor ve Gayri Federe Kayhanspor antrenmanlarını bu alanda yapardı” katkısında bulundu.

1965-1966 yıllarından itibaren Erkek Sanat Ökulu bahçesi ve beraberindeki çayırlık alan kullanılmaya başladı. Günümüzde Devlet Hastanemizin Acil Giriş Bölümünün bulunduğu alan Güvensporlular, günümüzdeki Turgutalp Camiinin olduğu alanise Birliksporlular tarafından gerekli düzenlemeler yapılarak 1970 yılında futbol oyun alanına dönüştürüldü. 1970’li yıllarda, İstaş Sahası olarak adlandırılan bir saha da günümüzde İstaş-Kentaş Ökulu yakınlarında bulunmaktaydı.

1979 yılında Akhisarspor, Güvenspor, Ösmaniyespor, Örhaniyespor ve Yeni Kurtuluşspor’un federelik tescilleri yapılıp amatör olmaları sonrası antrenman sahası ihtiyacı oluştu. Örhaniyespor Mesudiye Mahallesindeki çayırlık alanda, Yeni Kurtuluşspor ise Erkek Sanat Ökulu Sahasında antrenmanlarını yaptılar. Güvenspor ve Ösmaniyespor Güven Sahasını, Akhisarspor ise önceden beri kullandığı Akhisar Çayırını kullanmaya devam etti.

04.08.2021 tarihli görüşmede Fevzi Erçiftçi 1970 yılı Güven Sahasının oluşumunu “Çayırın çöp atılan bir bölümü idi. Çöplerden ve çalılardan temizledik. YSE Bölge Mü- dürlüğüne gittim, araçlarının İnegöl’e geldiği bir gün sahayı düzenlemelerini rica ettim. Bursa YSE Bölge Müdürü de gülümseyerek oğlum biz makine veririz de, sen de mazotunu doldurursun tamam mı dedi. Birkaç gün sonra da makine geldi sahayı düzenledi sonrasında bizler direk dikerek çevresinde de hendek oluşturarak sahanın sınırlarını korumaya çalıştık” şeklinde açıkladı.

1984-1985 Sezonu İnegölspor’un profesyonel olarak 3. Ligde yer alması aynı sezon 2. Türkiye Ligine yükselmesi, amatör takımlarımızın resmi maçlarını oynayabilecekleri yeni bir saha ihtiyacı doğurmuştu. 31.10.1985 tarihli Emek Gazetesinde “Güven Sahası hizmete girdi. İnegöl tam teşekküllü bir futbol sahasına kavuştu. Saha amatör maçları oynamak üzere hazırlandı. Stadyumun yükünü hafifletmek amacıyla faaliyete girdi” bilgileri yer alıyordu. Güven Sahası olarak bilinen gayri federe takımların kullandığı saha, “Dış Saha” adıyla amatör futbol takımların resmi maçlarda kullanacağı saha haline getirilmişti. Nisan 1988 tarihinden itibaren Çimen Camii yanındaki Devlet Su İşlerine ait alan futbol sahasına dönüştürüldü. Ebat olarak standart futbol sahasına göre biraz daha küçük olduğundan maçlar 9 ya da 10 kişi oynanırdı. Müesseseler Arası Turnuvalar için çok tercih edilirdi.

12 Eylül 1986’da temeli atılan 40.000 metrekarelik alana sahip İnegölspor Tesisleri 16 Mayıs 1991’de faaliyete geçti. İnegölspor Tesislerinin faaliyete geçmesi ile İnegölspor antrenmanlarını tesislerinde yapmaya başladı. Tesisler 2022 Haziran ayına kadar da kullanıldı.

TURHAN ŞAHİN